Petra Pejnović

Datum objave: 24. 11. 2017.

Gyoza je japanska tjestenina koja se uobičajeno puni mljevenim mesom i začinima te  poslužuje uz jednostavan umak od rižinog octa, umaka od soje i ulja sa čili papričicama.

Donosimo laganiju verziju s kiselim kupusom, slanutkom i bundevom, prikladnu za vegetarijance i idealnu za hladne jesenske večeri.

Priprema je malo duža, ali vjerujte da će se svaka sekunda isplatiti.

Težina pripreme: 3

Vrijeme pripreme: 40 min + 10 min pečenje

Sastojci (za 40ak gyoza):
Za tjesteninu:
•    240 g glatkog brašna
•    120 ml kipuće vode
•    ½ žličice soli
•    Kukuruzni škrob za posipanje (gustin)

Za nadjev:
•    200 g sitno sjeckanog kiselog kupusa
•    150 g slanutka iz konzerve
•    200 g bundeve
•    1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
•    1 manja ljutika, sitno sjeckana
•    Manji komadić đumbira, riban
•    1 žličica sezamovog ulja
•    ½ žličice slatke dimljene paprike
•    Sol, svježe mljeveni papar
•    Ulje za pečenje
 

Za umak:
•    2 žlice umaka od soje
•    2 žlice rižinog (ili jabučnog) octa
•    Svježi čili po želji

Priprema:
1.    Prvo napravite tijesto za gyoze jer treba odmarati 30-ak minuta. U kipuću vodu dodajte sol kako bi se otopila, a u drugoj posudi prosijte brašno. Polako dodavajte vodu s otoppljenom soli u brašno uz neprestano miješanje. Kada ste dodali svu vodu, prebacite smjesu na radnu površinu i mijesite još 10-ak minuta kako bi tijesto postalo elastično.  Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.
2.    Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. Ljutiku, češnjak i đumbir sitno nasjeckati i propirjajte na sezamovom ulju. Kiseli kupus ocijedite i isperite pod  tekućom vodom, te sitno nasjeckajte i dodajte  na propirjano povrće. Promiješajte i pirjajte nekoliko minuta, te dodajte slatku dimljenu papriku. Poklopite i nastavite pirjati 20-ak minuta. Bundevu narežite na manje kockice, te dodajte kupusu. Slanutak isperite i također dodajte. Neka se sve pirja još 10-ak minuta. Po želji začinite solju i svježe mljevenim paprom.
3.    Nakon pola sata, tijesto još malo izmijesite i stanjite pa narežite na 40-ak komadića. Posipajte dasku na kojoj ćete raditi s gustinom. Svaki komadić tijesta pritisnite rukom i oblikujte krug kojeg onda vrlo tanko razvaljajte. Ukoliko vam ne ispadnu pravilni krugovi, možete ih izrezati s modlom (8 ili 10 cm u promjeru) kako bi svi bili jednake veličine. Punite ih  nadjevom, a zatim rubove tjestenine lagano namočite, preklopite je i lagano pritisnite rubove pazeći da istisnete sav zrak. Na rubovima čvrsto pritisnite tjesteninu kako bi se zalijepila.
4.    U dubljoj širokoj tavi zagrijte malo ulja. Na dobro zagrijano ulje posložite gyoze tako da dio s punjenjem bude prema dolje. Kada postanu zlatne i hrskave dodajte oko 1 dl vode i odmah poklopite. Kuhajte dok sva voda ne ispari (nekoliko minuta). Poslužite ih tople uz umak od soje, rižinog octa i svježeg čilija po želji.

Pošalji prijatelju na email

Komentari