Anita Karaman

Datum objave: 24. 11. 2023.

Kako biste od ribljeg jela na žlicu izvukli maksimum, potrebno ga je pripremiti na dobrom, domaćem temeljcu. Skuhala sam ga od glava i kostiju filetirane ribe, pa uz dodatak koromača, timijana, luka, puno češnjaka, peršina i nekoliko cherry rajčica pripremila gustu juhu od slanutka.

Dio zrna slanutka sam izblendala za kremastiju teksturu, a filete ribe dodala zadnjih 5 minuta kuhanja da ostanu cjeloviti i pahuljasti. Rezultat: jedno od najboljih jela koje sam ikad skuhala! Ovo bih mogla jesti svaki dan, u svakoj prilici i toplo ga preporučam.

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 2 sata i 10 minuta

Sastojci za 4 porcije:
● 300 g sušenog slanutka
● 1 žlica sode bikarbone
● nekoliko bijelih riba, po želji i ovisno o veličini (u mom slučaju, 3 male komarče i 2 mala šaruna)
● 2 manje mrkve
● 2 glavice luka
● 1 mala glavica češnjaka
● nekoliko stabljika celera (može i komadić korijena)
● kriška limuna
● velika vezica peršina
● 1 korijen koromača
● 1 vezica listova koromača
● 10-ak cherry rajčica
● 1 žličica sušenog timijana (može i svježi)
● maslinovo ulje
● sol, papar

Priprema:
1. Sušeni slanutak namočite preko noći u vodi kojoj ste dodali pola žlice sode. Sutradan isperite i stavite kuhati u dvostruku količinu hladne vode sa ostatkom sode dok ne omekša, oko sat vremena. 
2. Ribi očistite ljuske, utrobu i škrge pa je dobro operite. Odvojite filete, a glave, kosti i peraje stavite u lonac. Dodajte im nasjeckanu mrkvu, nasjeckanu glavicu luka, 3 režnja češnjaka, celer, 2 cherry rajčice, nekoliko grančica peršina i krišku limuna. Prelijte hladnom vodom, zakuhajte, a zatim smanjite vatru i lagano krčkajte oko sat vremena.
3. Procijedite juhu, kao i slanutak. Drugu glavicu luka i korijen komorača nasjeckajte. Pržite ih u širokom loncu na maslinovom ulju, a zatim dodajte 7-10 režnjava češnjaka, timijan i prerezane cherry rajčice. Kratko upržite.
4. Dodajte slanutak, nasjeckani ostatak peršina, sol, papar i podlijte sve temeljcem od ribe. Neka temeljac jedva prekrije slanutak, iako gustoću možete regulirati sami. Ako vam fali tekućine, dodajte još obične vode ili vode u kojoj se kuhao slanutak. Kuhajte pola sata.
5. Pred kraj kuhanja (po želji) odvojite 2-3 kaciole slanutka, sameljite ga u multipraktiku i vratite u juhu. Kušajte i po potrebi dodajte soli. Ubacite pola vezice listića koromača, nježno dodajte filete ribe, poklopite posudu i kuhajte još 5 minuta. 
6. Juhu poslužite odmah, pokapanu maslinovim uljem i posutu listićima koromača. 

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email

Komentari