Crna rotkva na našim je jelovnicima najčešće prisutna u hladnim mjesecima i to u sirovom obliku, većinom kao sastavni dio salata.
No, manje je poznato kako kulinarske metode poput pirjanja, kuhanja i pečenja daju sasvim novu dimenziju ovoj zanemarenoj namirnici. Predlažemo vam da isprobate naš recept za pripremu guste juhe od crne rotkve i krumpira.
Težina pripreme: 1
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Sastojci za 6 osoba:
• 500 g crne rotkve
• 600 g krumpira
• 1 manji luk
• 1 režanj češnjaka
• 100 ml bijelog vina
• 800 ml povrtnog temeljca
• 150 g grčkog tipa jogurta
• 1 žlica maslinova ulja
• sol
• svježe mljeveni papar
Priprema:
1. Krumpir i crnu rotku očistite, ogulite i narežite na manje kockice.
2. Na zagrijanom maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk i češnjak, dok ne omekša. Dodajte krumpir i sotirajte nekoliko minuta.
3. Ulijte bijelo vino i pustite da alkohol ispari. Dodajte vrući povrtni temeljac i kuhajte dok krumpir ne omekša.
4. Zatim dodajte crnu rotkvu i kuhajte još 5 minuta.
5. Štapnim mikserom izmiksajte kuhano povrće u gustu juhu. Dodajte grčki tip jogurta i kuhajte još nekoliko minuta. Posolite i popaprite po ukusu.
6. Gustu juhu od crne rotkve i krumpira poslužite s prepečenim kruhom.