Anita Karaman

Datum objave: 21. 01. 2022.

Kuhanje zimi obično mi podrazumijeva jela na žlicu, grahorice, kupusnjače i razne varijante omiljenog comfort fooda. Kako sam u smočnici imala suhog bijelog graha i ćimulica, posegnula sam za svojom toskanskom kuharicom i receptom za ribollitu, juhu od povrća, kelja, graha i starog kruha. Moja varijanta malo je drugačija, ali okusi i tekstura juhe su na mjestu. Vrste graha i povrtne dodatke mijenjajte po vlastitim željama.

Vrijeme pripreme: 3 sata

Težina pripreme: 2

Sastojci za 4 osobe:
• 200 g suhog bijelog graha
• 2 lovorova lista
• maslinovo ulje
• sol, svježe mljeveni papar
• 1 manji poriluk
• 3 režnja češnjaka
• 1 žličica sušenog timijana
• 2 zrele rajčice (može i jedna mala konzerva dobrih pelata)
• 2-3 šake ćimulica (može i blitva, špinat kelj ili raštika)
• 2 fete kruha, po mogućnosti dan starog
• svježi peršin

Priprema:
1. Dan ranije namočite bijeli grah u vodi.
2. Namočeni grah ocijedite, isperite, stavite u lončić i prelijte vodom, toliko da za 2 prsta prekrije sav grah. Ubacite malo soli i lovorov list. Zakuhajte, po potrebi oberite pjenu, smanjite vatru i kuhajte lagano dok grah ne omekša. To može trajati 45 minuta ili više, do dva sata. Ako se previše vode iskuha, dolijte još. Na kraju izvadite lovorov list iz graha.
3. U međuvremenu, na maslinovom ulju u lončiću dinstajte nasjeckani poriluk. Posolite ga da lakše povene, a zatim dodajte sjeckani češnjak i suhi timijan. Kratko zapržite.
4. Ubacite nasjeckane rajčice ili pelate, malo posolite, pa lagano kuhajte 20-30 minuta kako bi se potpuno raspale.
5. Iz lonca s grahom odvojite 2 kaciole graha, zajedno s vodom, pa ih izradite štapnim mikserom do glatke smjese.
6. Ispasirani grah i ostatak kuhanog graha i tekućine dodajte u lonac s rajčicama. Kuhajte još 10-15 min da se sve lijepo prožme. Kušajte i, po potrebi, dodajte još soli.
7. U lonac ubacite oprane i očišćene ćimulice ili blanširani kelj/ raštiku. Kuhajte dok zelje ne postane mekano.
8. Kruh narežite na kockice, lagano pokapajte maslinovim uljem i pecite u pećnici na 150 stupnjeva da se posuši i dobije zlaćanu boju, oko 15 minuta.
9. Kad je juha gotova, ubacite šaku-dvije kockica kruha (ovisno o tome koliko gustu juhu želite), promiješajte, poklopite lonac, maknite ga s vatre i pustite da kruh kratko upije juhu.
10. U gotovo jelo umiješajte još malo maslinovog ulja, nasjeckani svježi peršin, dosta svježe mljevenog papra i poslužite vruće uz dodatak hrskavih kockica kruha.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email

Komentari