Anita Karaman

Datum objave: 24. 12. 2021.

Grdobinu sam kao dijete uglavnom jela pohanu, ali danas mi je puno draža u kombinacijama za odrasle, na žlicu. Divna je to riba, jednostavna za pripremu i čišćenje, prikladna za djecu i one kojima borba s ribljim kostima pričinja muke. Gregada je jedan od najljepših načina na koji je možete pripremiti: pahuljasti fileti grdobine, bijelo vino, češnjak, peršin, maslinovo ulje i krumpir čine savršen, a jednostavan ručak za posebne prilike. Gregadu, naravno možete pripremiti i od drugih vrsta bijele ribe; ako je sitna, kuhajte je u komadu, a krupnije narežite na fete kao za brudet. Ova divota bit će gotova za dvadesetak minuta, a jedino što vam preostaje je natočiti si čašu vina.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Težina pripreme: 1

Sastojci za 5 porcija:
• cca 1.5 kg repa grdobine
• 10ak manjih krumpira (ili više, po želji)
• 2 dl maslinovog ulja
• 1 glava kapule (koristila sam luk srebrenac)
• 5-6 velikih režnjeva češnjaka
• mala vezica peršina
• 1 dl bijelog vina
• sol, papar

Priprema:
1. Ako vam rep grdobine nije očišćen, ogulite kožu s njega jer je nejestiva. Oštrim nožem zarežite je oko repa i samo povucite s ostatka mesa. Odvojite filete od središnje kosti, koju narežite na manje komade. Dodat ćemo je u gregadu da obogati okus juhe. Čisto meso narežite na medaljone debljine 1.5 - 2 cm. 
2. Luk narežite na vrlo tanke ploške, a peršin i češnjak fino isjeckajte. Krumpire ogulite i narežite na ploškice debljine cca 5 mm. 
3. U široki, plitki lonac ulijte decilitar maslinovog ulja i na njemu kratko pržite luk. Ne smije zagoriti, neka samo malo omekša i postane staklast. Na luk ulijte vino, a zatim poslažite ploške krumpira. Pospite ih polovicom sjeckanog luka i peršina, posolite, a zatim na krumpire složite filete ribe i komade kosti pa dodajte ostatak luka i peršina. Posolite, popaprite i ulijte vode tek toliko da dosegne do ribe (ne smije je biti previše).
4. Kuhajte otklopljeno na jakoj vatri 20ak minuta, odnosno dok se krumpir ne skuha. Na kraju volim vilicom zgnječiti nekoliko komada krumpira da juha bude malo bogatija, ali ne morate. Kušajte za sol i papar, maknite s vatre i zalijte ostatkom ulja. Jelo možete dovršiti s još malo sjeckanog peršina.
5. Pustite gregadu da malo odmori, oko 15 minuta, i poslužite uz kruh i bijelo vino.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email

Komentari