Tena Škunca

Datum objave: 30. 09. 2022.

Galette je jedan od onih deserata na koji uvijek prvo pomislite kada imate voća koje ubrzo treba potrošiti. Ova jednostavna i brza prhka pita pravi je comfort food u bilo koje doba godine. Danas vam predlažemo da isprobate našu jesensku verziju galette, s jabukama i hrskavim orasima.

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 45 minuta + pečenje

Sastojci:
● 125 g pirovog brašna
● 175 g glatkog pšeničnog brašna
● 2 žlice smeđeg šećera
● 150 g maslaca
● 1 jaje + 1 manje za premazivanje
● jabuke (ovisno o veličini, od 3 do 6 komada)
● cimet
● vanilija
● 3 žlice smeđeg šećera
● po želji domaći pekmez ili džem (nije neophodno)
● 2 šake nasjeckanih oraha

Priprema:
1. Pomiješajte brašna, šećer i maslac narezan na kockice pa sve istrljajte rukama kako biste dobili mrvičastu smjesu. Zatim dodajte umućeno jaje te zamijesite tijesto. Važno je da ovaj korak traje kratko, nemojte dugo mijesiti kako bi tijesto ostalo prhko.
2. Dobiveno tijesto spljoštite u disk, zamotajte u foliju pa prebacite u hladnjak na odmaranje.
3. Za to vrijeme uključite pećnicu na 180°C kako bi se zagrijala te pripremite jabuke.
4. Jabuke operite, izvadite srž te narežite na tanke kriške, a zatim im dodajte cimet, vaniliju i šećer.
5. Ohlađeno tijesto razvaljajte po papiru za pečenje na tanko u oblik po želji pa ga premažite pekmezom. Po tijestu zatim rasporedite pripremljene jabuke na način na rub tijesta širine 3 cm sa svih strana ostane prazan.
6. Nakon što ste rasporedili jabuke po tijestu preklopite prazne rubove preko jabuka, a zatim jabuke posipajte nasjeckanim orasima. Preklopljeni rub tijesta premažite umućenim jajem i po želji posipajte šećerom.
7. Pripremljeni kolač prebacite u zagrijanu pećnicu i pecite otprilike 30 minuta, dok rub tijesta ne porumeni. 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: desert, galette, jabuka, orasi,

Komentari