Matejka Buča

Datum objave: 25. 11. 2022.

Heljdino brašno jedno je od omiljenih u našem kućanstvu zbog svog orašastog okusa i prhkosti koje daje tijestima. U ovom receptu se odlično slaže s jabukama, a kao zamjena mogu poslužiti i kruške ili breskve. Ovisno o meljavi brašna koje imate, možda ćete tijestu morati dodati žličicu ledene vode ili pak još malo brašna kako bi se tijesto lakše oblikovalo. 

Vrijeme pripreme: 75 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci:
•100 g heljdinog brašna
•150 g integralnog brašna
•125 g maslaca
•50 g smeđeg šećera
•1 jaje
•prstohvat soli
•4 jabuke
•2 žlice meda
•1 žličica cimeta
•1 žličica ekstrakta vanilije ili jedna mahuna vanilije
•1 jaje uza premazivanje
•smeđi šećer za posipati

Priprema:
1. Od svih sastojaka umijesiti tijesto. Bit će dosta mekano pa ga stavite na 30 min u hladnjak da se stisne.
2. U međuvremenu pripremite jabuke - ogulite ih, narežite na ploške i pomiješajte sa cimetom, vanilijom i medom.
3. Tijesto razvaljajte na debljinu oko 2 mm u oblik kruga. Preselite ga na protvan obložen papirom za pečenje. Poslažite jabuke po njemu, ostavivši oko 2 cm prostora uz rub.
4. Taj prazni rub premažite umućenim jajetom pa preklopite preko jabuka i ponovno premažite po vanjskom rubu. Možete posipati rub i jabuke sa malo smeđeg šećera ako želite.
5. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta, tj. dok tijesto ne počne dobivati boju. Dobar tek!

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: desert, heljda, kolači, like chocolate,

Komentari