Schiacciata (prevedeno s talijanskog znači „zgnječena“), je tradicionalni talijanski desert, a radi se o vrsti focaccie koja umjesto rajčica ili maslina sadrži crno grožđe i zaslađena je šećerom. Pekarnice u Firenci nude schiacciatu isključivo u vrijeme berbe grožđa krajem rujna. Za pripremu schiacciate originalno se koristi sorta grožđa koja je jedna od sorti korištenih u proizvodnji popularnog vina Chianti (Canaiolo), a kao zamjenu za ovu sortu predlaže se mirišljava sorta izabela ili crni muškat.
Vrijeme pripreme: 6 h dizanja + 30 minuta pečenja
Težina pripreme: 3
Sastojci za lim za pečenje veličine 30x40 cm:
Sastojci za početno tijesto:
• 100 g glatkog brašna
• Svježi kvasac, 5 g
• 50 ml mlijeka
• 1 žličica šećera
• 50 ml vode
Sastojci za tijesto:
• 400 g glatkog brašna
• 110 g šećera
• 5 žličica maslinova ulja
• 140 ml vode
• 50 ml mlijeka
• Prstohvat soli
• 500 g grožđa
• 4 žličice šećera
• 3 žličice maslinova ulja
Priprema:
1. Otopiti kvasac u mlakoj vodi (50 ml). U posudu staviti brašno (100 g), mlijeko (50 ml), vodu s razmućenim kvascem i žličicu šećera. Sve dobro izmiješati i pokriti prozirnom folijom i pustiti da se diže u ugašenoj pećnici oko 1 sat ili dok ne udvostruči volumen.
2. Nakon dizanja, u mikseru za tijesto ili ručno, umijesiti dobiveno tijesto zajedno s 400 g brašna, 140 ml vode, 110 g šećera i 50 ml mlijeka. Zatim dodati ulje i sol i mijesiti dok se ne dobije mekano i glatko tijesto.
3. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto oblikovati u kuglu i staviti u posudu premazanu maslinovim uljem, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se diže 4 sata dok se tijesto ne utrostruči.
4. Grožđe dobro oprati i posušiti papirom. Nakon što se tijesto diglo podijeliti ga na dva jednaka dijela. Prvi dio tijesta razvaljati valjkom ili rukama i prebaciti ga u nauljeni lim za pečenje. Po tijestu rasporediti polovinu grožđa (može i manje).
5. Zatim razvaljati drugu polovicu tijesta i postaviti preko prvog sloja tijesta nježno ga razvlačeći tako da se rubovi spoje s donjim slojem tijesta.
6. Staviti svoju slatku focacciu s grožđem u isključenu pećnicu, zajedno s loncem kipuće vode, koji će osigurati odgovarajuću vlažnost. Ostaviti da se diže 1 sat. Ako želite, možete ostaviti da se diže i do 1 ½ ili 2 sata.
7. Nakon dizanja izvaditi lonac s vodom i uključiti pećnicu na 180 stupnjeva. Površinu focaccie premazati s 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i posuti šećerom.
8. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ° cca. 25-30 minuta, dok površina ne dobije zlatnu boju.