Mirja Zupčić

Datum objave: 23. 08. 2024.

Schiacciata (prevedeno s talijanskog znači „zgnječena“), je tradicionalni talijanski desert, a radi se o vrsti focaccie koja umjesto rajčica ili maslina sadrži crno grožđe i zaslađena je šećerom. Pekarnice u Firenci nude schiacciatu isključivo u vrijeme berbe grožđa krajem rujna. Za pripremu schiacciate originalno se koristi sorta grožđa koja je jedna od sorti korištenih u proizvodnji popularnog vina Chianti (Canaiolo), a kao zamjenu za ovu sortu predlaže se mirišljava sorta izabela ili crni muškat.

Vrijeme pripreme: 6 h dizanja + 30 minuta pečenja

Težina pripreme: 3

Sastojci za lim za pečenje veličine 30x40 cm:
Sastojci za početno tijesto:

    • 100 g glatkog brašna
    • Svježi kvasac, 5 g
    • 50 ml mlijeka
    • 1 žličica šećera
    • 50 ml vode
Sastojci za tijesto:
    • 400 g glatkog brašna
    • 110 g šećera
    • 5 žličica maslinova ulja
    • 140 ml vode
    • 50 ml mlijeka
    • Prstohvat soli
    • 500 g grožđa
    • 4 žličice šećera
    • 3 žličice maslinova ulja

Priprema:
    1. Otopiti kvasac u mlakoj vodi (50 ml). U posudu staviti brašno (100 g), mlijeko (50 ml), vodu s razmućenim kvascem i žličicu šećera. Sve dobro izmiješati i pokriti prozirnom folijom i pustiti da se diže u ugašenoj pećnici oko 1 sat ili dok ne udvostruči volumen. 
    2. Nakon dizanja, u mikseru za tijesto ili ručno, umijesiti dobiveno tijesto zajedno s 400 g brašna, 140 ml vode, 110 g šećera i 50 ml mlijeka. Zatim dodati ulje i sol i mijesiti dok se ne dobije mekano i glatko tijesto. 
    3. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto oblikovati u kuglu i staviti u posudu premazanu maslinovim uljem, pokriti prozirnom folijom i  ostaviti da se diže 4 sata dok se tijesto ne utrostruči.
    4. Grožđe dobro oprati i posušiti papirom. Nakon što se tijesto diglo podijeliti ga na dva jednaka dijela. Prvi dio tijesta razvaljati valjkom ili rukama i prebaciti ga u nauljeni lim za pečenje. Po tijestu rasporediti polovinu grožđa (može i manje). 
    5. Zatim razvaljati drugu polovicu tijesta i postaviti preko prvog sloja tijesta nježno ga razvlačeći tako da se rubovi spoje s donjim slojem tijesta. 
    6. Staviti svoju slatku focacciu s grožđem u isključenu pećnicu, zajedno s loncem kipuće vode, koji će osigurati odgovarajuću vlažnost. Ostaviti da se diže 1 sat. Ako želite, možete ostaviti da se diže i do 1 ½ ili 2 sata. 
    7. Nakon dizanja izvaditi lonac s vodom i uključiti pećnicu na 180 stupnjeva. Površinu focaccie premazati s 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i posuti šećerom. 
    8. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ° cca. 25-30 minuta, dok površina ne dobije zlatnu boju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: desert, grožđe, međuobrok, recept,

Komentari