Tena Škunca

Datum objave: 06. 04. 2018.

Zapisi o Ezekiel kruhu potječu od Starog Zavjeta gdje je zapisano: „Uzmi pšenice, ječma, boba, leće, prosa i ozimog pira; stavi ih u jednu posudu; napravi sebi kruha.“

Ezekiel kruh može sadržavati pšenicu, proso, ječam, pir, soju i leću i to u tolikoj količini koju nikad ne biste očekivali u tako maloj štruci kruha. Međutim, najzanimljivija stvar kod ovog kruha nije količina i vrsta žitarica i mahunarki od kojih se kruh sastoji, već način na koji su oni obrađeni – Ezekiel kruh priprema se od proklijalih žitarica.

Kako pripremiti brašno od proklijalih žitarica?

Priprema žitarica za klijanje možda na prvu izgleda kao vrtlarski posao, međutim to ipak nije tako. Uz pomoć nekoliko jednostavnih koraka, jedva ćete zaprljati ruke.

  1. Najprije trebate odlučiti koje ćete vrste žitarica i mahunarki koristiti. Nedostaje vam ideja? Pšenica, ječam ili pir, soja, leća ili grah su itekako dobrodošli.
  2. Žitarice i mahunarke stavite u veću zdjelu. Napunite zdjelu vodom tako da voda u potpunosti prekrije mješavinu žitarica i mahunarki.
  3. Prekrijte zdjelu papirnatim ručnikom i ostavite je na toplom preko noći.
  4. Sljedeći dan, procijedite mješavinu žitarica i mahunarki pomoću cijedila te ih posušite papirnatim ručnikom. Uzmite jedan pleh i prekrijte papirnatim ručnicima te na njih rasporedite namočene i posušene žitarice i mahunarke. Prekrijte ih vlažnim papirnatim ručnicima. 
  5. Dva puta dnevno provjerite jesu li ručnici vlažni, i ako je potrebno, poprskajte ih vodom. Kada žitarice i mahunarke prokliju do veličine klica od 0,5 cm, osušite ih u dehidratoru preko noći.

Kako pripremiti domaći Ezekiel kruh?

Vrijeme pripreme: 2,5 sata

Težina pripreme: 3

Sastojci za 2 štruce kruha:
• 400 g proklijale pšenice
• 260 g proklijalog pira
• 90 g proklijalog ječma
• 100 g proklijalog prosa
• 45 g proklijale leće
• 75 g proklijale soje, graha i/ili drugih mahunarki
• 900 ml tople vode
• 1 žlica meda
• 100 ml maslinovog ulja
• 14 g suhog kvasca
• 1 žličica soli

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 175°C.
2. Pomiješajte žitarice s mahunarkama i sameljite ih u blenderu kako bi od njih dobili brašno. Brašno premjestite u posudu za miješanje.
3. U posebnoj poSudi pomiješajte med, vodu, 1/3 ukupne količine maslinovog ulja, kvasac i 120 g mješavine brašna. Ostavite mješavinu 15 do 20 minuta kako bi nabubrila.
4. Nakon što mješavina nabubri, dodajte joj ostatak mješavine brašna i sol te miješajte dok se smjesa ne sjedini. Smjesa će više izgledati kao tijesto za kolač ili kekse nego uobičajeno tijesto za kruh.
5. Ostatak maslinovog ulja iskoristite kako bi nauljili dva kalupa dimenzije 23x13 cm. U njih izlijte pripremljeno tijesto te ih ostavite na toplom sat vremena da tijesto naraste.
6. Stavite kalupe s tijestom u zagrijanu pećnicu i pecite oko 50 minuta ili dok kruh ne dobije zlatno – smeđu boju.


 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: doručak, kruh, mahunarke, međuobrok, žitarice,

Komentari