Tena Škunca

Datum objave: 08. 01. 2021.

Biljni napitak od badema ima ugodan orašasti okus i kremastu teksturu koja podsjeća na obično, kravlje mlijeko. Vrlo je popularna alternativa mliječnim proizvodima, a za njime često posežu vegani i osobe alergične na proteine mlijeka ili intolerantne na laktozu.

Osim okusom, napitak od badema odlikuje se i izvrsnim nutritivnim sastavom. Prirodno je bogat vitaminima i mineralima, posebice vitaminom E.

Napitak od badema danas je moguće pronaći u trgovinama zdrave hrane, ali i gotovo svakom bolje opremljenom supermarketu. No, vrlo ga je jednostavno pripremiti i kod kuće. U nastavku vam donosimo upute za pripremu domaćeg napitka od badema. 

Težina pripreme: 1

Sastojci za otprilike 1 l napitka od badema:
• 220 g badema
• mahuna vanilije ili žličica ekstrakta vanilije
• med ili drugi zaslađivač po želji
• voda

Priprema:
1. Bademe najprije stavite u veću posudu, prelijte dovoljnom količinom vode i ostavite barem 8 do 12 sati kako bi se namočili. 
2. Namočene bademe zatim ocijedite i prebacite u blender. Dodajte im 940 mL vode i srž mahune vanilije, odnosno ekstrakt vanilije pa miksajte dok ne dobijete homogenu tekuću smjesu bijele boje. Po želji možete dodati med ili neki drugi zaslađivač. 
3. Sljedeći i vrlo važan korak je cijeđenje kako bi se izdvojila bademova pulpa. Za što jednostavnije i bolje cijeđenje iskoristite stari trik pomoću gaze. Iscijedite i posljednju kap s gaze, a napitak zatim pospremite u hladnjak. Preostalu pulpu možete osušiti i iskoristiti u pripremi raznih jela.
4. Napitak od badema u hladnjaku možete čuvati 4 do 7 dana, a prije upotrebe ga dobro protresite.

Pošalji prijatelju na email

Komentari