Tena Škunca

Datum objave: 10. 08. 2018.

Najpoznatiji umak od rajčice, ketchup, omiljen je svim generacijama, a posebice mališanima. No, umjesto kupovnog ketchupa, predlažemo vam da se okušate u pripremi domaćeg ketchupa bogatog rustičnog okusa rajčica. 

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: oko 3,5 sata

Sastojci za otprilike 3 staklenke:
• 15 komada rajčica sorte volovsko srce
• 1 svježa crvena paprika
• 2 manja komada ljutike
• 2 žlice maslinova ulja
• 3 žlice smeđeg šećera
• ½ šalice jabučnog octa
• 1 žličica mljevene čili papričice
• sol i svježe mljeveni papar

Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 220°C.
2. Rajčice očistiti i prerezati na pola pa posložiti na lim za pečenje prekriven papirom. Pokapati s malo maslinova ulja i peći u pećnici otprilike 25 minuta. Rajčice bi trebale omekšati, no ne i porumeniti. 
3. Pečene rajčice ohladiti, prebaciti u blender i usitniti do konzistencije pirea.
4. U većem loncu s debljim dnom zagrijati maslinovo ulje pa dodati nasjeckani luk i pržiti dok luk ne omekša.  Dodati nasjeckanu papriku i pirjati još otprilike 5 minuta.
5. Zatim dodati smeđi šećer, mljevenu čili papričicu te sol i papar. Sve dobro promiješati i pirjati još nekoliko minuta kako bi se sastojci proželi.
6. Dodati pripremljeni pire rajčice i jabučni ocat, ostaviti da proključa pa smanjiti vatru. Kuhati otprilike 20 minuta uz povremeno miješanje.
7. Smjesu zatim propasirati pa vratiti u lonac i kuhati još oko 2 sata na laganoj vatri kako bi se reducirao volumen tekućine na otprilike četvrtinu početnog volumena.
8. Još vrući ketchup preliti u sterilizirane staklenke. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature pa pospremiti u hladnjak. 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Rajčica,

Komentari