Matejka Buča

Datum objave: 25. 02. 2022.

Obožavamo domaću pizzu i često je radim s djecom. Iako je pravilo za pizzu ‘manje je više’, mi ga se ne držimo. Najviše volimo puno povrća koje mora ostati hrkavo, stavljamo bar 10 crnih maslina, puno šampinjona, mozzarelle, svježeg bosiljka i obavezno neko nemasno meso tj. šunku.

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 1 sat i 20 minuta

Sastojci za dvije porcije:
Tijesto

● 200 g integralnog brašna
● 100 g bijelog brašna
● 1 vrećica suhog kvasca
● 2 žlice maslinovog ulja
● 1 žličica soli
● 1 žličica šećera
● 200-250 ml tople vode
Nadjev (po želji)
● 100 ml pasirane rajčice
● 1 žličica sušenog origana
● 1 žličica maslinovog ulja
● malo soli
● 50 g šampinjona i ostalo povrće po želji
● crne masline
● neka vrsta mesa npr. pečena šunka kare ili pršut, oko 100 g
● 150 g mozzarelle
● svježi bosiljak

Priprema:
1. Od svih sastojaka umijesite meko i podatno tijesto. Vodu dodajte postupno, prvo 200 ml pa još po malo ako tijesto bude presuho. Mijesite bar 5 min da se razvije gluten kako bi se tijesto lakše diglo. Pazite neka tijesto bude mekano i više rijetko, a ne suho. 
2. Tijesto stavite u posudu, prekrijte krpom i ostavite oko 1 sat da se udvostruči. Tijesto će biti mekano, ali će se moći oblikovati.
3. Dignuto tijesto premijesite, oblikujte u kuglu pa rukama raširite u krug debljine oko 1/2 cm. Krenite od sredine i širite tijesto prema van, istovremeno ga rotirajući. Ako vam je ovo teško, poslužite se valjkom :) Preselite ga na protvan obložen papirom za pečenje. Najlakše ćete ga preseliti ako ga namotate na valjak pa odmotate u protvanu.
4. Rajčicu pomiješajte s origanom, uljem i malo soli pa time premažite tijesto. Zatim na njega poslažite ostale sastojke osim sira i svježeg bosiljka (i svježe rajčice ako stavljate). Na vrh stavite narezane šampinjone.
5. Sada pećnicu zagrijte na 220°C, a za to vrijeme pustite pizzu da još malo odmori. Pecite 10 min, a zatim je posipajte mozzarellom, svježim rajčicama i bosiljkom pa pecite još 5-7 min.
6. I to je to, izvadite iz pećnice, pustite da odmori 2-3 min i navalite! Dobar tek!

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari