Datum objave: 08. 03. 2023.

Nutritivne crtice:

  • Izvor proteina, prehrambenih vlakana i vitamina E
  • U nedostatku vremena može se i kupiti kvalitetna granola, ali važno je čitati deklaracije. Najvažnije je obratiti pažnju na udio dodanog šećera te kvalitetu masti.

Sastojci za 8-10 porcija granole:

  • 2 šalice krupnih zobenih pahuljica (ili kombinacija ječmenih, pirovih ili prosenih pahuljica)
  • ½ šalice orašastih plodova po želji (bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići)
  • ½ šalice sjemenki po želji (lanene, suncokretove sjemenke, sezam, bučine golice, chia)
  • ½ šalice suhog voća (sušene brusnice, grožđice, suhe marelice, šljive, smokve)
  • 2-3 žlice meda ili zaslađivača po želji (javorov ili agavin sirup)
  • 2 žlice maslinovog ulja (ili kokosovog ulja, maslaca)
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • Začini po želji (cimet, đumbir, muškatni oraščić, limunova korica, rogač, mak, gorki kakao, čips od kokosa, tamna čokolada)
  • prstohvat soli

Priprema granole:

1. Upalite pećnicu na 200°C.

2. Pomiješajte krupne zobene pahuljice, grubo sjeckane orašaste plodove, sjemenke, začine i sol.

3. U mali lončić na laganu vatru stavite med ili zaslađivač po želji, dodajte maslinovo ili kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i 2-3 žlice vode, i zagrijte samo dok se med rastopi.

4. Pomiješajte sadržaj iz lončića sa suhim sastojcima, najbolje rukama kako bi se zobene pahuljice obložile medom i uljem sa svih strana.

5. Rasporedite smjesu u tankom sloju na papiru za pečenje.

6. Temperaturu pećnice smanjite na 180°C, te pecite u pećnici 20-ak minuta. Nakon 10 minuta pečenja granolu promiješajte i vratite u pećnicu. Pazite da ne izgori.

7. Nakon 20-ak minuta izvadite granolu iz pećnice i ostavite da se ohladi na papiru za pečenje.

8. Kada se ohladila, dodajte sjeckano sušeno voće ili komadiće tamne čokolade.

9. Spremite granolu u staklenku i čuvajte na sobnoj temperaturi do 2 tjedna.

Za posluživanje:

  • 5 žlica granole
  • 2 dl jogurta
  • 2 žlice svježih borovnica

Energija: 389,6 kcal
Masti: 20,1 g
Ugljikohidrati: 43,2 g
Proteini: 12,7 g

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: doručak, granola,

Komentari