Nutritivne crtice:
- Izvor proteina, prehrambenih vlakana i vitamina E
- U nedostatku vremena može se i kupiti kvalitetna granola, ali važno je čitati deklaracije. Najvažnije je obratiti pažnju na udio dodanog šećera te kvalitetu masti.
Sastojci za 8-10 porcija granole:
- 2 šalice krupnih zobenih pahuljica (ili kombinacija ječmenih, pirovih ili prosenih pahuljica)
- ½ šalice orašastih plodova po želji (bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići)
- ½ šalice sjemenki po želji (lanene, suncokretove sjemenke, sezam, bučine golice, chia)
- ½ šalice suhog voća (sušene brusnice, grožđice, suhe marelice, šljive, smokve)
- 2-3 žlice meda ili zaslađivača po želji (javorov ili agavin sirup)
- 2 žlice maslinovog ulja (ili kokosovog ulja, maslaca)
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- Začini po želji (cimet, đumbir, muškatni oraščić, limunova korica, rogač, mak, gorki kakao, čips od kokosa, tamna čokolada)
- prstohvat soli
Priprema granole:
1. Upalite pećnicu na 200°C.
2. Pomiješajte krupne zobene pahuljice, grubo sjeckane orašaste plodove, sjemenke, začine i sol.
3. U mali lončić na laganu vatru stavite med ili zaslađivač po želji, dodajte maslinovo ili kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i 2-3 žlice vode, i zagrijte samo dok se med rastopi.
4. Pomiješajte sadržaj iz lončića sa suhim sastojcima, najbolje rukama kako bi se zobene pahuljice obložile medom i uljem sa svih strana.
5. Rasporedite smjesu u tankom sloju na papiru za pečenje.
6. Temperaturu pećnice smanjite na 180°C, te pecite u pećnici 20-ak minuta. Nakon 10 minuta pečenja granolu promiješajte i vratite u pećnicu. Pazite da ne izgori.
7. Nakon 20-ak minuta izvadite granolu iz pećnice i ostavite da se ohladi na papiru za pečenje.
8. Kada se ohladila, dodajte sjeckano sušeno voće ili komadiće tamne čokolade.
9. Spremite granolu u staklenku i čuvajte na sobnoj temperaturi do 2 tjedna.
Za posluživanje:
- 5 žlica granole
- 2 dl jogurta
- 2 žlice svježih borovnica
Energija: 389,6 kcal
Masti: 20,1 g
Ugljikohidrati: 43,2 g
Proteini: 12,7 g