Petra Pejnović

Datum objave: 02. 02. 2018.

Priprema žitarica, ili domaće granole, kod kuće vrlo je brza i jednostavna te vam omogućava kontrolu količine dodanih šećera te kvalitetu sastojaka. Isto tako, možete dodati sastojke koje volite te je na taj način potpuno prilagoditi sebi.

Ovisno o sastojcima, domaća granola može sadržavati prehrambena vlakna i "dobre masnoće" te vitamine i minerale kao što su folat, željezo i magnezij. Stoga krenite u istraživanje kombinacija orašastih plodova, sjemenki i začina, i napravite svoju novu omiljenu grickalicu ili uz dodatak jogurta i voća, najdraži doručak. Vaša probava će Vam biti zahvalna.

Vrijeme pripreme: 10 minuta za pripremu + 20 minuta za pečenje

Težina pripreme: 2

Broj serviranja: 8-10

Sastojci:
2 šalice krupnih zobenih pahuljica (ili kombinacija ječmenih, pšeničnih pahuljica)
½ šalice orašastih plodova po želji (bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići)
½ šalice sjemenki po želji (lanene, suncokretove sjemenke, sezam, bučine golice, chia)
½ šalice suhog voća (sušene brusnice, grožđice, suhe marelice, šljive, smokve)
2-3 žlice meda ili zaslađivača po želji (javorov ili agavin sirup)
2 žlice maslinovog ulja (ili kokosovog ulja, maslaca)
½ žličice ekstrakta vanilije
Začini po želji (cimet, đumbir, muškatni oraščić, limunova korica, rogač, mak, gorki kakao, čips od kokosa, tamna čokolada)
Prstohvat soli

Priprema:
1.    Upalite pećnicu na 200°C.
2.    Pomiješajte krupne zobene pahuljice, grubo sjeckane orašaste plodove, sjemenke, začine i sol.
3.    U mali lončić na laganu vatru stavite med ili zaslađivač po želji, dodajte maslinovo ili kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i 2-3 žlice vode, i zagrijte samo dok se med rastopi.
4.    Pomiješajte sadržaj iz lončića sa suhim sastojcima, najbolje rukama kako bi se zobene pahuljice obložile medom i uljem sa svih strana.
5.    Rasporedite smjesu u tankom sloju na papiru za pečenje.
6.    Temperaturu pećnice smanjite na 180°C, te pecite u pećnici 20-ak minuta. Nakon 10 minuta pečenja granolu promiješajte i vratite u pećnicu. Pazite da ne izgori.
7.    Nakon 20-ak minuta izvadite granolu iz pećnice i ostavite da se ohladi na papiru za pečenje.
8.    Kada se ohladila, dodajte sjeckano sušeno voće ili komadiće tamne čokolade.
9.    Spremite granolu u staklenku i čuvajte na sobnoj temperaturi do 2 tjedna.
10.    Sevirajte s jogurtom ili mlijekom i narezanim svježim voćem (banana, bobičasto voće, kivi, kruške) ili ju možete grickati samu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari