Jeste li i vi jedan od istinskih obožavatelja ovog kremastog klasika? Ukoliko je odgovor potvrdan, odvažite se ovog vikenda napraviti ovaj mirisni specijalitet našeg Jadrana. Poslužite ga na malo drugačiji način, s nekoliko svježih škampa ili kozica, ovisno što ulovite u ribarnici.
Vrijeme pripreme: 30 min
Težina pripreme: 2
Sastojci:
• 1 kg svježe sipe
• 400 g Arborio ili Carnaroli riže
• 2 veće glavice ljubičastog luka
• 3-4 režnja češnjaka
• Sol, svježe mljeveni papar
• Svježi list peršina
• 1 dl bijelog vina
• 1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• 1 L ribljeg temeljca
Priprema:
Očisitite sipu, odvojite vrećicu sa crnilom te meso narežite na kockice. Ljubičasti luk i češnjak sitno nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju. Dodajte i meso sipe narezano na kockice te kratko propirjajte. Podlijte vinom i pirjajte dok sva tekućina ne ispari. Zatim dodajte rižu, te podlijevajte ribljim temeljcem dok riža ne omekša. Na kraju dodajte i sipino crnilo koje ste prethodno razmutili u 1 dl ribljeg temeljca. Još kratko prokuhajte, te na kraju dodajte još nekoliko kapi maslinovog ulja i poslužite sa svježe sjeckanim listom peršina.