Matejka Buča

Datum objave: 24. 12. 2020.

Iskreno, one čokoladne salame koje su radile naše bake su mi nekako uvijek bile nja – ne baš moj omiljeni kolač na blagdanskom tanjuru. 

No s godinama se moj ukus mijenjao, počela sam puno više jesti suho voće i samo za sebe, ali i u slasticama – a srećom i djeca ga jako vole. Zato često radimo kuglice od orašida i raznog suhog voća da imamo za grickanje u parkiću ili nakon vrtića, odličan su izvor energije za djecu i za nas velike. Zato sam odlučila i na blagdanski tanjur ubaciti nešto zdravije – te iste kuglice, malo pojačane aromama i sastojcima i oblikovane u salamu kako bi ličila na one koje smo nekada jeli. Zar ne izgleda divno ovako umotana u pistaciju?

Vrijeme pripreme: 45 min

Težina pripreme: 1

Sastojci za jednu veliku salamu, cca. 25-30 cm dugu:
•    75 g mljevenih badema
•    50 g grožđica
•    8 svježih datulja, ili suhih i prethodno namočenih/prokuhanih
•    5 suhih smokvi
•    korica naranče + 25 ml narančinog soka
•    prstohvat soli
•    10 g kakaa
•    50 g otopljene tamne čokolade
•    150 g suhog voća i orašida, grubo sjeckanih (ja sam stavila 50 g brusnica, 30 g kandirane naranče, 40 g badema i 30 g pistacija)
•    mljeveni/sitno sjeckani bademi ili pistacija za umatanje

Upute:
1.    Za ovo jelo treba vam ili mašina za mljevenje mesa ili dobar multipraktik/sjeckalica.
2.    Prvo sameljite 75 g badema. Zatim im dodajte datulje, smokve grožđice i narančin sok i koricu. To usitnite dok ne dobijete skroz kompaktnu smjesu, bez komadića. To je baza za dodavanje ostaloga.
3.    Sada dodajte otopljenu čokoladu, kakao i sol pa opet izmiksajte.
4.    Zatim dodajte sjeckane orašide i voće pa rukom umijesite u smjesu. Smjesa bi trebala biti dosta tvrda ali ljepljiva. Zato je najbolje ovaj dio odraditi ručno (u rukavicama po mogućnosti).
5.    Zatim tu smjesu oblikujte u valjak, uvaljajte u što već želite (možete i u kakao, sitno sjeckane bademe, kokos..)
6.    Stavite u hladnjak preko noći da se dobro stisne i nakon toga poslužite. Možete držati u hladnjaku do dva tjedna.

Napomene
Pokušala sam verziju i vez čokolade i isto je ok, no meni je ova ipak draža. Ako želite izostaviti čokoladu, dodajte malo kokosovog ulja ili nešto slično + malo više kakaa i datulja. Računajte da je ta smjesa nešto mekša od ove s čokoladom. 

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari