Tena Škunca

Datum objave: 15. 03. 2019.

Grah je namirnica koju vrlo rado koristimo u pripremi različitih variva i drugih slanih jela. No, jeste li znali kako se ova poznata mahunarka može koristiti i kao dostojna zamjena brašnu u pripremi slastica? Predlažemo vam da se odvažite i isprobate ovaj jednostavan i neobičan sočni čokoladni kolač.  

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Težina pripreme: 1

Sastojci za lim dimenzija 20x20 cm:
• 50 g gorkog kakaa + za posipanje
• 6 jaja
• 100 g smeđeg šećera
• 2 žlice meda
• 450 g kuhanog ljubičastog (ili crnog) graha
• 80 g kokosovog ulja 
• 1 žlica biljnog napitka po želji (npr. od badema, kokosa, lješnjaka) ili mlijeka
• 1 žličica praška za pecivo 
• ½ žličice sode bikarbone
• prstohvat soli
• 1 žlica ekstrakta vanilije
• ½ naribane sjemenke tonke

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160° C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
2. Kuhani grah dobro isperite i ocijedite, a zatim usitnite u blenderu do homogene smjese. Dodajte polovicu jaja, šećer i med te sve zajedno povežite.
3. U posebnoj posudi izmiješajte kokosovo ulje i preostalu količinu jaja, vaniliju i tonku,  dodajte grah pa lagano umiješajte smjesu kakaa, praška za pecivo i sode bikarbone. Po potrebi dodajte žlicu biljnog napitka ili mlijeka.
4. Pripremljenu smjesu ulijte u lim pa pecite u zagrijanoj pećnici otprilike 45 minuta.
5. Pečeni kolač ohladite i posipajte kakao prahom, a možete ga poslužiti s domaćim džemom po želji.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bez glutena, čokolada, desert, vegetarijanski,

Komentari