Anita Karaman

Datum objave: 24. 05. 2024.

Iako su mi trešnje najdraže u izvornom stanju, volim ih ponekad umotati u štrudlu ili utopiti u clafoutis.

Clafoutis je francuski desert od trešanja zapečenih u smjesi od jaja, vrlo malo brašna, mlijeka, vanilije i šećera. Možete ga pripremiti i s nekim drugim voćem (šljive, jagode, kupine…), a tada se u pravilu zove flaugnarde. Svog sam pripremala po receptu francuskog chefa Bruna Albouzea koji dio brašna zamijeni fino mljevenim blanširanim bademima, ali slobodno umjesto badema upotrijebite jednaku količinu brašna.

Sve sastojke sigurno imate u smočnici, a priprema traje 5 minuta (izuzev čišćenja trešanja od koštica). Lijenčine će razveseliti vijest da trešnje zapravo ne morate čistiti: originalno se clafoutis priprema s neočišćenim trešnjama jer koštice pečenjem navodno otpuštaju divnu aromu. U tom slučaju, pazite na zube!

Težina pripreme: 1

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci za 6 osoba:
• 450 g trešanja
• 3 jaja
• 60 g šećera u prahu
• 45 g fino mljevenih blanširanih badema (bademovo brašno)
• 20 g prosijanog brašna
• 60 ml mlijeka
• prstohvat soli
• žličica ekstrakta vanilije ili • sjemenke mahune vanilije
• 1 žlica maslaca
• 1-2 žlice smeđeg šećera

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
2. Trešnje operite i, ako želite, izvadite im koštice.
3. Jaja lagano istucite pjenjačom, zatim im dodajte šećer u prahu, bademe, brašno, sol i vaniliju. Dobro pomiješajte pjenjačom kako bi nestale sve grudice, a zatim dodajte mlijeko i izmiješajte.
4. Malu vatrostalnu posudu (moja je promjera 22 cm) namastite maslacem i pospite slojem smeđeg šećera. Ulijte pola smjese od jaja, po njoj rasporedite trešnje i prelijte ostatkom smjese.
5. Pecite 35-40 minuta.
6. Ispečeni clafoutis izvadite iz pećnice i pustite da odstoji 20ak minuta, a zatim ga poslužite toplog ili na sobnoj temperaturi. Prije posluživanja možete ga posuti šećerom u prahu.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Možeš se udat, desert, trešnje,

Komentari