Anita Karaman

Datum objave: 18. 03. 2022.

Cacio e pepe je minimalistički talijanski recept za tjesteninu. Kuhani špageti povezuju sa sa sirom Pecorino Romano i crnim paprom, a vodom od kuhanja tjestenine osigurava se kremoznost i povezivanje sira u umak koji oblaže špagete. Nedavno sam naišla na ideju za cacio e pepe slanutak.

Kako sam imala lončić kuhanog slanutka u frižideru, bacila sam se na posao. Ponekad skuham veću količinu namočenog slanutka i ohlađenog ga čuvam nekoliko dana u frižideru, u vodi u kojoj se kuhao. Od dijela napravim hummus, dio ide u salate ili u povrtnu juhu, a sada sam pokušala s nečim novim. Dobila sam izuzetno fino jelo koje je samo za sebe predivno, ali možete ga dopuniti za kompletan ručak. U ovom slučaju, dodala sam poširana jaja i dinstani špinat; kombinacija je savršena.

Težina pripreme: 1

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci za 2 porcije:
• 400 g kuhanog slanutka
• 250 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
• 1 veći režanj češnjaka
• 1 žlica maslinovog ulja
• svježe mljeveni crni papar
• sol
• 40-50 g sira Pecorino Romano (ili nekog drugog zrelog ovčjeg ili kravljeg sira)

Priprema:
1. Od slanutka odvojite oko 100 g, stavite ga u posudu za blendanje, dodajte vodu od slanutka i izblendajte do homogene smjese. Možete koristiti štapni mikser. Smjesa će se dosta zapjeniti, ali kuhanjem će pjena nestati.
2. Režanj češnjaka vrlo fino nasjeckajte. U tavu debljeg dna dodajte maslinovo ulje, stavite je na laganu vatru i dodajte češnjak. Čim zamiriše, ubacite slanutak, pa onda i blendana zrna slanutka.
3. Vrlo lagano posolite. Pažljivo sa solju jer je sir slan, radije dosolite jelo naknadno.
4. Kuhajte slanutak dok pjena ne nestane, a tekućina se reducira toliko da su zrna slanutka kremasto obložena izblendanom smjesom. Nemojte da previše tekućine ispari, neka ostane kremasto. Ako vam se prebrzo izreducira, popravite kremoznost dodavanjem vode.
5. Dok se slanutak kuha, izribajte sir na fini ribež.
6. Maknite slanutak s vatre i dodavajte malo po malo sir, stalno miješajući špatulom. Sir se treba otopiti i postati kremast. Ako želite, možete jelo nakratko vratiti na laganu vatru da se sir lakše otopi, ali vrlo kratko, stalno miješajući. Ako pregrijete zreli sir, nećete postići kremoznost jela.
7. Kad ste zadovoljni teksturom, kušajte za sol i dodajte dosta svježe mljevenog crnog papra. Ja sam dodala dva veća prstohvata, ali prilagodite paprenost vlastitom ukusu.
8. Poslužite odmah, vruće. Jelo nije preporučljivo podgrijavati.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email

Komentari