Na ove bundevice sam naišla tragajući po bespućima interneta za zanimljivim receptom koja ćemo moja dvogodišnjakinja i ja pripremiti kao naš doprinos Danima kruha koja su se ovog tjedna obilježavala u našem vrtiću.
Priprema možda na prvi pogled izgleda pomalo komplicirano (i mrvicu zastrašujuće). No, vjerujte da se u potpunosti isplati kada vidite smiješak na licu i te malene zabrašnjene ručice koje uživaju u igri, druženju i stvaranju nečeg novog.
Stoga vas pozivamo da ovaj vikend zasučete rukave, zabrašnite kuhinju i pripremite svoju verziju mirisnih bundevica.
Težina pripreme: 3
Vrijeme pripreme: ukupno 4 sata i 10 minuta (50 minuta za pripremu tikve + ukupno 3 sata za pripremu tijesta + 20 minuta za pečenje)
Sastojci za 12 peciva:
• 1 muškatna tikva (oko 700 g)
• 300 g glatkog brašna
• 100 g pirovog brašna
• 1 jaje (+ još 1 jaje za premazivanje)
• 1 vrećica suhog kvasca
• 50 g maslinovog ulja
• 1 žličica soli
• 1 žličica meda
• 1 žličica šećera
• 50 ml toplog mlijeka
dodatno:
• kuhinjska špaga
• klinčić
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C, a lim za pečenje tikve obložite papirom za pečenje. Tikvu operite, prerežite, odstranite sjemenke i narežite na 12 dijelova koje potom rasporedite po pripremljenom limu. Pokrijte aluminijskom folijom i stavite na pečenje (oko 45 minuta).
2. Pečenu tikvu potpuno ohladite, meso odvojite od kore pa ga potom štapnim mikserom usitnite u pire.
3. Suhi kvasac najprije aktivirajte u toplom mlijeku uz dodatak šećera i žličice brašna.
4. U velikoj posudi pomiješajte obje vrste brašna i sol. Zasebno pomiješajte pire od bundeve, umućeno jaje, med i maslinovo ulje.
5. Ako imate kuhinjski robot, sljedeći korak miješanja tijesta slobodno si olakšajte. Smjesi brašna i soli dodajte aktivirani kvasac pa kratko uključite robot da se se sastojci povežu. Potom dodajte smjesu mokrih sastojaka i ponovno uključite robot i miješajte 15-ak minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Tijesto potom prebacite u veću, lagano pobrašnjenu posudu, pokrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite oko 2 sata na toplome.
6. Dok se tijesto diže, pripremite si kuhinjsku špagu koja će vam biti potrebna za oblikovanje bundevica. Narežite 12-ak komada špage dužine oko 1 m, prebacite ih u manju zdjelicu i prelijte uljem tako da u potpunosti prekrije špagu. Namakanjem špage u ulju ćete postići da se špaga tijekom pečenja ne zalijepi potpuno za tijesto i na taj način olakšati uklanjanje špage s pečenih bundevica.
7. Uzdiglo tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i oblikujte u veći valjak, a potom narežite na 12 jednakih komada. Svaki komad potom oblikujte u kuglicu te ga omotajte pripremljenom kuhinjskom špagom kako bi tijekom pečenja poprimio oblik bundeve. Pripremljene bundevice prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i ostavite 15-ak minuta da tijesto još malo odmara. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180°C.
8. Prije pečenja bundevice premažite umućenim jajem u koji ste dodali malo mlijeka. Stavite ih u pećnicu na 20 minuta, odnosno dok ne poprime zlatno – smeđu boju.
9. Pečene bundevice potpuno ohladite pa oprezno uklonite kuhinjsku špagu. Svakoj bundevici dodajte „peteljku” odnosno klinčić. Poslužite uz nešto slano ili uz topli napitak.