Tena Škunca

Datum objave: 28. 10. 2022.

Na ove bundevice sam naišla tragajući po bespućima interneta za zanimljivim receptom koja ćemo moja dvogodišnjakinja i ja pripremiti kao naš doprinos Danima kruha koja su se ovog tjedna obilježavala u našem vrtiću.

Priprema možda na prvi pogled izgleda pomalo komplicirano (i mrvicu zastrašujuće). No, vjerujte da se u potpunosti isplati kada vidite smiješak na licu i te malene zabrašnjene ručice koje uživaju u igri, druženju i stvaranju nečeg novog.

Stoga vas pozivamo da ovaj vikend zasučete rukave, zabrašnite kuhinju i pripremite svoju verziju mirisnih bundevica.

Težina pripreme: 3

Vrijeme pripreme: ukupno 4 sata i 10 minuta (50 minuta za pripremu tikve + ukupno 3 sata za pripremu tijesta + 20 minuta za pečenje)

Sastojci za 12 peciva:
• 1 muškatna tikva (oko 700 g)
• 300 g glatkog brašna
• 100 g pirovog brašna
• 1 jaje (+ još 1 jaje za premazivanje)
• 1 vrećica suhog kvasca
• 50 g maslinovog ulja
• 1 žličica soli
• 1 žličica meda
• 1 žličica šećera
• 50 ml toplog mlijeka
dodatno:
• kuhinjska špaga
• klinčić

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C, a lim za pečenje tikve obložite papirom za pečenje. Tikvu operite, prerežite, odstranite sjemenke i narežite na 12 dijelova koje potom rasporedite po pripremljenom limu. Pokrijte aluminijskom folijom i stavite na pečenje (oko 45 minuta).
2. Pečenu tikvu potpuno ohladite, meso odvojite od kore pa ga potom štapnim mikserom usitnite u pire.
3. Suhi kvasac najprije aktivirajte u toplom mlijeku uz dodatak šećera i žličice brašna.
4. U velikoj posudi pomiješajte obje vrste brašna i sol. Zasebno pomiješajte pire od bundeve, umućeno jaje, med i maslinovo ulje.
5. Ako imate kuhinjski robot, sljedeći korak miješanja tijesta slobodno si olakšajte. Smjesi brašna i soli dodajte aktivirani kvasac pa kratko uključite robot da se se sastojci povežu. Potom dodajte smjesu mokrih sastojaka i ponovno uključite robot i miješajte 15-ak minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Tijesto potom prebacite u veću, lagano pobrašnjenu posudu, pokrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite oko 2 sata na toplome.
6. Dok se tijesto diže, pripremite si kuhinjsku špagu koja će vam biti potrebna za oblikovanje bundevica. Narežite 12-ak komada špage dužine oko 1 m, prebacite ih u manju zdjelicu i prelijte uljem tako da u potpunosti prekrije špagu. Namakanjem špage u ulju ćete postići da se špaga tijekom pečenja ne zalijepi potpuno za tijesto i na taj način olakšati uklanjanje špage s pečenih bundevica.
7. Uzdiglo tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i oblikujte u veći valjak, a potom narežite na 12 jednakih komada. Svaki komad potom oblikujte u kuglicu te ga omotajte pripremljenom kuhinjskom špagom kako bi tijekom pečenja poprimio oblik bundeve. Pripremljene bundevice prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i ostavite 15-ak minuta da tijesto još malo odmara. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180°C.
8. Prije pečenja bundevice premažite umućenim jajem u koji ste dodali malo mlijeka. Stavite ih u pećnicu na 20 minuta, odnosno dok ne poprime zlatno – smeđu boju.
9. Pečene bundevice potpuno ohladite pa oprezno uklonite kuhinjsku špagu. Svakoj bundevici dodajte „peteljku” odnosno klinčić. Poslužite uz nešto slano ili uz topli napitak. 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bundeva, dani kruha, pecivo,

Komentari