Brudet je najtradicionalnije ribarsko jelo, uglavnom sačinjeno od jeftine ribe. U brudet možete staviti doslovno sve! Sav onaj prilov, sva landovina, sva morska divljač – paukovi, kokoti, sve one male škarpinice završavaju u brudetu. I što je više toga to je brudet bolji!
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Težina pripreme: 2
Sastojci:
• 1,5 kg razne ribe
• 0,5 kg sipe
• 2 veća luka
• pelati
• 250 g instant palente
• 4 lista lovora
• malo chilija
• sol i papar
• 2 dl bijelog vina
• 0,5 dl maslinova ulja
Priprema:
Ribu dobro očistimo i filetiramo, a od kostiju napravimo temeljac kojim ćemo podlijevati naš lonac. Očišćenu sipu narežemo i dinstamo je na luku s malo pelata, lovora i vina. Kuhamo sve dok sipa ne omekša, a zatim dodamo riblje filete koje smo prethodno pobrašnili i popržili. Sve što preostaje je podliti ostatkom temeljca i kuhati bez miješanja 15-ak minuta. Naš ukusni lonac na kraju začinimo po želji i serviramo skupa s mekom palentom, koju smo skuhali kao prilog.