Brancin, lubin, agač, dut, smudut – zovite ga kako želite. Brancin je mali princ hrvatske morske gastronomije. Možemo ga spremiti na stotinu načina.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Težina pripreme: 1
Sastojci za 2 osobe:
● 1 kg lubina
● luk srebrenac
● režanj češnjaka
● stručak mladog luka
● jedan limun
● vezica peršina
● 4 komada mlade mrkve
● par grančica timijana
● sol i papar
● 100 g maslaca
● 0,5 dl maslinova ulja
● 1 dl bijelog vina
Priprema:
Ribu očistimo i osušimo. Lubina položimo na papir za pečenje, začinimo i prekrijemo ploškama limuna i luka srebrenca. Sa strane stavimo mladi luk, mrkvu, dodamo vino, maslac i grančice timijana. Napravimo cartoccio tj. paketić koji dobro zavežemo i pečemo 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Našeg gotovog lubina otvaramo neposredno pred posluživanje, izravno na tanjuru na kojem ćemo ga i poslužiti.