Anita Karaman

Datum objave: 24. 06. 2022.

Bisque je francuska gusta juha na bazi temeljca od morskih rakova (jastog, škampi, kozice…), a obično sadrži i vrhnje i neku vrstu zgušnjivača (mnogi koriste zapršku, ali riža je tradicionalna i zdravija opcija). Glave i ljuske škampi tostirala sam na maslacu i podlila vodom da dobijem temeljac. Mladi luk, celer i rajčice dinstala sam uz dodatak začinskog bilja, zalila temeljcem i kuhala uz dodatak riže i creme fraichea. Kad se izmiksa, kuhana riža daje juhi divnu, svilenkastu teksturu. U pripremljenu juhu na kraju sam dodala repove škampi i kratko ih kuhala kako bi ostali pahuljasti, a rezultat je toliko ukusna, raskošna kombinacija okusa i tekstura da zaslužuje biti predjelo čak i na svečanim stolovima!

Ovisno o mogućnostima, razmotrite i upotrebu kozica, ali meso škampa je slađe i mekše. Ako koristite vrhnje, kupite kvalitetno mliječno, nezaslađeno vrhnje, a pripazite i na odabir rajčica: moraju biti zrele i mirisne.

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 65 minuta

Sastojci za 2 obilne porcije:
• 500 g srednje velikih ili malih škampi
• 2 žlice maslaca
• 7 dl vode
• 3 mlada luka
• komad stabljike celera (cca 10 cm)
• 3 režnja češnjaka
• 1 žličica koncentrata rajčice
• 300 g cherry rajčica
• 1 žličica mljevene paprike
• 1 žličica Harissa začina za riblji temeljac (ili timijan)
• 2 žlice brandyja (ili 0.5 dl bijelog vina)
• 2 žlice riže (vrhom pune)
• 1 žlica creme fraichea
• sol

Priprema:
1. Škampima odvojite glave, a repove očistite od ljuski. Repove spremite u frižider dok pripremate temeljac od glava i ljuski.
2. Glave i ljuske popržite na žlici maslaca da zamirišu, a zatim ih zalijte vodom. Neka zavrije, pa pustite da lagano kuha oko pola sata. Pažljivo procijedite temeljac.
3. Na drugoj žlici maslaca istovremeno pržite fino sjeckani mladi luk i celer uz prstohvat soli. Dodajte sjeckani češnjak, a zatim koncentrat rajčice. Prerezane cherry rajčice ubacite u lonac, posolite i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte papriku, začinske trave i brandy. Nakon minutu-dvije ubacite temeljac i rižu te kuhajte dok riža potpuno ne omekša i raskuha se.
4. Umiješajte žlicu creme fraichea, promiješajte i dobro izblendajte juhu štapnim mikserom. Kušajte kako bi provjerili je li dovoljno slana, a zatim nježno spustite repove škampa u juhu i kuhajte ih jednu minutu. Poslužite odmah!

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email

Komentari