Fileti bijele ribe pečeni u pećnici uz već očekivane krumpire dobit će “kumpaniju” maslina, kapara i rajčica. U tom su slučaju začini poput češnjaka, ružmarina i bijelog vina gotovo zapovijed.
Vrijeme pripreme: 60 min
Težina pripreme: 2
Sastojci za 4 osobe:
• 1 kg krumpira
• 2 žlice limunova soka
• malo soli
• 800 g bijele ribe (oslić, grdobina, list…)
• 1 žlica začinske mješavine povrća
• 50 ml maslinova ulja
• 50-100 ml bijelog vina
• 2 grančice ružmarina
• 2 češnja češnjaka
• 20 g kapara
• 100 g crnih maslina
• 150 g rajčica
• 1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema:
1. Krumpir ogulite, narežite na ploške debljine oko 1 cm i stavite u kipuću vodu. Kuhajte ga vrlo kratko (2-3 minute), ocijedite, a zatim ga stavite u vatrostalnu posudu i pospite začinskom mješavinom povrća.
2. Dodajte masline, nasjeckani češnjak, rajčice, kapare, grančice ružmarina i maslinovo ulje. Sve dobro izmiješajte i prelijte s oko 150 ml vruće vode. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 25 minuta.
3. Za to vrijeme ribu očistite, filetirajte, nakapajte limunovim sokom i malo posolite. Krumpir izvadite iz pećnice, maknite foliju, lagano promiješajte i po njemu položite filete ribe.
4. Posudu s krumpirom i ribom vratite u pećnicu i nastavite peći na 200°C oko 25 minuta. Pred kraj pečenja dodajte vino.