težina pripreme: 2
vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci za 4 osobe:
Domaće krpice od heljde
• 150 g finog heljdinog brašna
• 150 g slanutkovog ili kvinojinog brašna
• po potrebi sol i voda
Kelj
• 400 g kelja
• 2 poriluka
• maslinovo ulje
• sol i papar
Priprema:
1. Pomiješajte dvije vrste brašna i sol. Umijesite glatko tijesto (cca. 10 min). Ako je pretvrdo, dodajte nekoliko žlica vode. Ostavite počivati petnaestak minuta pokriveno vlažnom krpom.
2. U većoj tavi, na malo maslinovog ulja popržite sitno nasjeckani poriluk. Dodajte sitno nasjeckani kelj, sol i papar, pa pirjajte desetak minuta, uz eventualno dodavanje vode.
3. Tijesto razvucite ručno ili mašinom, debljine cca. 2 mm (na predzadnju mjeru na mašini), te režite u rombove.
4. U puno slane vode skuhajte krpice (cca. 7 min). Procijedite i dodajte u tavu s povrćem. Ostavite miješajući na vatri još minutu. Po potrebi dodajte vode u kojoj se kuhalo tijesto.