Divlji šipak je plod ruže, i iako različite vrste ovog prekrasnog grma mogu stvarati šipak, najpoznatiji i najčešći je plod divlje ruže (Rosa rugosa). Unutar malog narančasto - crvenog ploda nalaze se sjemenke ruže koje neki stručnjaci nazivaju i oraščićima.
Američki domoroci su šipak koristili tisućama godina, a plodove iz kojih su pripravljali čaj kasnije bi dodavali u jela od mesa i juhe jer su plod smatrali predragocjenim da ga se ne bi u potpunosti iskoristilo.
Šipak najčešće konzumiramo u obliku čaja ružičaste boje, kiselkastog i oporog okusa te oštrog mirisa. Možemo ga koristiti samostalnog ili ga dodajemo u miješane čajeve (primjerice mješavina šipka i hibiskusa). Osim toga, od šipka se može napraviti ukusan džem ili pekmez.
Nutritivna vrijednost
Sadržaj hranjivih tvari u šipku uvelike ovisi o tlu i uvjetima rasta biljke. Prosječni nutritivni sastav 2 žlice (16 g) šipka donosimo u tablici.
Nutritivna vrijednost 2 žlice šipka | Količina |
---|---|
Energetska vrijednosti |
26 kcal |
Ugljikohidrati | 6 g |
Prehrambena vlakna | 4 g |
Vitamin A | 4% PU |
Vitamin C | 76% PU |
Vitamin E | 6% PU |
Šipak je izuzetno bogat antioksidansima, posebice vitaminom C. U 100 grama šipka ima otprilike 426 mg vitamina C. Osim ovog važnog vitamina koji također igra ključnu ulogu u zdravlju imuniteta i sintezi kolagena, šipak sadrži i druge antioksidanse poput katehina, kvercetina i elaginske kiseline.
Narančasto – crvena boja šipka potječe od karotenoidnih pigmenata, likopena i beta karotena, važnih za održavanje zdravlja kože i očiju.
Utjecaj na zdravlje
Zbog svojih protuupalnih svojstava šipak se u tradicionalnoj medicini koristi već stoljećima.
Zdravlje srca
Rezultati istraživanja u kojem je 31 ispitanik svaki dan tijekom 6 tjedana pio napitak koji je sadržavao 40 g praha šipka pokazali su značajno smanjenje krvnog tlaka, razine ukupnog kolesterola, kao i lošeg LDL kolesterola, u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Zdravlje zglobova
Kada govorimo o boli uzrokovane osteoartritisom, učinak šipka je vrlo dobro istražen. Naime, rezultati preglednog rada koji je uključio 24 istraživanja pokazali su da uzimanje šipka u obliku dodatka prehrani može olakšati simptome osteoartritisa, i to na način da djeluje na smanjenje oksidativnog stresa i upale u zglobovima.
Anti ageing učinak
Sjemenke šipka obiluju višestruko nezasićenim masnim kiselinama koje čuvaju zdravlje zaštitne barijere kože i štite kožu od negativnog djelovanja UV zračenja, dima cigareta te zagađenja.
U jednoj manjoj studiji koja je trajala 8 tjedana, svakodnevno uzimanje 3 mg praha šipka utjecalo je na značajno smanjenje bora te značajno povećanje vlažnosti i elastičnosti kože.
Osim toga, hladno prešano ulje šipka nezaobilazni je sastojak brojnih pripravaka za njegu kože protiv starenja. Zbog visokog sadržaja vitamina C može pomoći u povećanju sinteze kolagena i obnovi stanica kože.
Literatura:
- Andersson U, Berger K, Högberg A, Landin-Olsson M, Holm C. Effects of rose hip intake on risk markers of type 2 diabetes and cardiovascular disease: a randomized, double-blind, cross-over investigation in obese persons. Eur J Clin Nutr. 2012 May;66(5):585-90. doi: 10.1038/ejcn.2011.203. Epub 2011 Dec 14. PMID: 22166897; PMCID: PMC3343291.
- Gruenwald J, Uebelhack R, Moré MI. Rosa canina - Rose hip pharmacological ingredients and molecular mechanics counteracting osteoarthritis - A systematic review. Phytomedicine. 2019 Jul;60:152958. doi: 10.1016/j.phymed.2019.152958. Epub 2019 May 12. PMID: 31138475.
- Phetcharat L, Wongsuphasawat K, Winther K. The effectiveness of a standardized rose hip powder, containing seeds and shells of Rosa canina, on cell longevity, skin wrinkles, moisture, and elasticity. Clin Interv Aging. 2015 Nov 19;10:1849-56. doi: 10.2147/CIA.S90092. PMID: 26604725; PMCID: PMC4655903.