Darija Vranešić Bender

Datum objave: 25. 03. 2021.

Avokado je jedna od namirnica koje su polako ali sigurno ušle u našu prehranu budući da je postao prilično lako dostupan. 

Iznimno je cijenjen zbog sadržaja „dobrih masti“ među kojima prevladavaju omega-9 masne kiseline. Lako je probavljiv unatoč značajnom udjelu masti i specifične je teksture koja omogućuje laganu izradu namaza i dipova. Odlično se slaže s jajem, mladim sirevima, raznim salatama, sjemenkama i maslinovim uljem, a odnedavno je i kod nas dostupno i ulje avokada.

Iako se obično služi kao povrće, avokado je vrsta tropskoga voća glatke teksture poput maslaca i bogatog, karakterističnog „orašastog“ okusa. Nutritivno, riječ je o vrlo vrijednoj namirnici bogatoj jednostruko nezasićenim masnim kiselinama osobito blagotvornom oleinskom kiselinom (kao i one u maslinovom ulju). Osim što je "skladište" zdravih masnih kiselina, avokado je i koncentrirani izvor vlakana, folne kiseline, vitamina B6, kalija i bakra.

Avokado je zreo i može se jesti kad mu kora iz zelene boje prijeđe u tamnosmeđe-zelenu ili gotovo crnu boju te kad se plod pod laganim pritiskom blago udubi.

Valja imati na umu da avokado zrije i prilikom skladištenja, pa ga treba jesti kada je dovoljno mekan i zreo. Ukoliko ste kupili nezreli avokado, stavite ga u običnu papirnatu vrećicu i držite na sobnoj temperaturi dok ne omekša (obično je potrebno dva do pet dana).Da bi ubrzali proces zrenja, u vrećicu možete staviti i jabuku ili bananu.

Zreli avokado držite u hladnjaku i iskoristite ga u roku dva dana. Ako želite sačuvati već narezani avokado, poškropite ga sokom limuna ili limete ili pak octom te spremite u posudu u hladnjaku koja ne propušta zrak.

Ako vam život „komplicira” guljenje avokada taj je problem rješiv u tri jednostavna koraka:

  1. Zreli avokado dva puta razrežite po dužini te rotirajte polovice dok se ne odvoje.
  2. Odstranite košticu tako da lagano podmetnete žlicu ispod nje i podignite je.
  3. Ogulite koru pomoću noža ili prstiju počevši od užeg kraja.

Da biste smrznuli avokado potrebno ga je očistiti kao što je navedeno gore te napraviti pire od njega dodajući 1 čajnu žličicu limunovog soka na dva avokada. Pire stavite u vrećicu, hermetički je zatvorite i stavite u zamrzivač gdje ga možete čuvati 5 mjeseci. Tako smrznuti avokado odličan je za salate, sendviče i umake.

U svakodnevnoj prehrani, avokado može poslužiti kao nutritivno vrijedna alternativa namazima i umacima bogatim zasićenim mastima. Na taj se način ujedno smanjuje unos kalorija, natrija i kolesterola.

Priprema namaza od avokada vrlo je jednostavna: samo pomiješajte zgnječeni avokado i svježe začinsko bilje (npr. bosiljak) te poškropite limunovim sokom. Zgnječeni avokado možete staviti i na pečeni krumpir, a omiljene tortilje uvijek možete umakati u popularni guacamole ili pak dip od avokada koji možete poslužiti uz integralne krekere.

Tekst je objavljen u časopisu Zaposlena.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: avokado,

Komentari