Avokado je jedna od namirnica koje su polako ali sigurno ušle u našu prehranu budući da je postao prilično lako dostupan.
Iznimno je cijenjen zbog sadržaja „dobrih masti“ među kojima prevladavaju omega-9 masne kiseline. Lako je probavljiv unatoč značajnom udjelu masti i specifične je teksture koja omogućuje laganu izradu namaza i dipova. Odlično se slaže s jajem, mladim sirevima, raznim salatama, sjemenkama i maslinovim uljem, a odnedavno je i kod nas dostupno i ulje avokada.
Iako se obično služi kao povrće, avokado je vrsta tropskoga voća glatke teksture poput maslaca i bogatog, karakterističnog „orašastog“ okusa. Nutritivno, riječ je o vrlo vrijednoj namirnici bogatoj jednostruko nezasićenim masnim kiselinama osobito blagotvornom oleinskom kiselinom (kao i one u maslinovom ulju). Osim što je "skladište" zdravih masnih kiselina, avokado je i koncentrirani izvor vlakana, folne kiseline, vitamina B6, kalija i bakra.
Avokado je zreo i može se jesti kad mu kora iz zelene boje prijeđe u tamnosmeđe-zelenu ili gotovo crnu boju te kad se plod pod laganim pritiskom blago udubi.
Valja imati na umu da avokado zrije i prilikom skladištenja, pa ga treba jesti kada je dovoljno mekan i zreo. Ukoliko ste kupili nezreli avokado, stavite ga u običnu papirnatu vrećicu i držite na sobnoj temperaturi dok ne omekša (obično je potrebno dva do pet dana).Da bi ubrzali proces zrenja, u vrećicu možete staviti i jabuku ili bananu.
Zreli avokado držite u hladnjaku i iskoristite ga u roku dva dana. Ako želite sačuvati već narezani avokado, poškropite ga sokom limuna ili limete ili pak octom te spremite u posudu u hladnjaku koja ne propušta zrak.
Ako vam život „komplicira” guljenje avokada taj je problem rješiv u tri jednostavna koraka:
- Zreli avokado dva puta razrežite po dužini te rotirajte polovice dok se ne odvoje.
- Odstranite košticu tako da lagano podmetnete žlicu ispod nje i podignite je.
- Ogulite koru pomoću noža ili prstiju počevši od užeg kraja.
Da biste smrznuli avokado potrebno ga je očistiti kao što je navedeno gore te napraviti pire od njega dodajući 1 čajnu žličicu limunovog soka na dva avokada. Pire stavite u vrećicu, hermetički je zatvorite i stavite u zamrzivač gdje ga možete čuvati 5 mjeseci. Tako smrznuti avokado odličan je za salate, sendviče i umake.
U svakodnevnoj prehrani, avokado može poslužiti kao nutritivno vrijedna alternativa namazima i umacima bogatim zasićenim mastima. Na taj se način ujedno smanjuje unos kalorija, natrija i kolesterola.
Priprema namaza od avokada vrlo je jednostavna: samo pomiješajte zgnječeni avokado i svježe začinsko bilje (npr. bosiljak) te poškropite limunovim sokom. Zgnječeni avokado možete staviti i na pečeni krumpir, a omiljene tortilje uvijek možete umakati u popularni guacamole ili pak dip od avokada koji možete poslužiti uz integralne krekere.
Tekst je objavljen u časopisu Zaposlena.