Sandra Krstev Barać

Datum objave: 02. 08. 2017.

Unatoč imenu, vojnička dijeta nema veze s prehranom vojnika i jedna je od rijetkih dijeta iza koje ne stoji knjiga i proizvodi koji prate mršavljenje. Dijeta obećava gubitak 4-5 kg tjedno te podrazumijeva unos kombinacija namirnica koja navodno potiču mršavljenje.

Koncept dijete

Dijeta je podijeljena u 2 faze: 3 uzastopna dana  u tjednu se unosi 1000 -1400 kcal dnevno i to kroz 3 glavna obroka (međuobroci su zabranjeni), preostala 4 dana nisu toliko restriktivna, no ipak je energetski unos ograničen na 1500 kcal dnevno. Tjedni ciklus se ponavlja dok se ne postignu željeni rezultati.

Kombinacija namirnica koja, u sklopu dijete, topi masne naslage i potiče mršavljenje je unos obroka koji se sastoje od povrća i visokovrijednih proteina, te malenih količina ugljikohidrata. Dijeta potiče unos „zdravih masnoća“ iz maslinovog i kokosovog ulja, ali i avokada, jaja, orašastih plodova. Također, poželjno je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C  poput citrusa te kalcijem poput mliječnih proizvoda jer imaju povoljan učinak na masne naslage. 

Hrana se u okviru dijete priprema kuhanjem ili pripremom na pari u slučaju povrća odnosno pečenjem ili pripremom na grillu ako je u pitanju meso. Prednost dakle imaju proteinske namirnice, unos ugljikohidrata je poželjno ograničiti. Kava i čajevi su dozvoljeni no ne smije im se dodavati mlijeko kao ni šećer; jedini zaslađivač koji je dozvoljen u sklopu vojničke dijete je stevia. Alkohol je zabranjen u 3 restriktivna dana, 4 preostala dana dozvoljene su ograničene količine. 

Dijeta potiče tjelovježbu u vidu svakodnevnog hodanja od 30 minuta, a ukoliko organizam to može podnijeti poželjna je i intenzivnija tjelesna aktivnost.

Prednosti dijete

Dijeta može dati brze rezultate primjerice ako moraš u kratkom vremenu „stati“ u omiljenu haljinu.

Nedostaci dijete

U osnovi, riječ je o visokoproteinskoj dijeti koja ne mijenja dugoročno prehrambene navike, već nudi kratkotrajno rješenje. Također, zbog demoniziranja ugljikohidrata postoji velik rizik od neuravnoteženosti prehrane. Vojnička dijeta ne nudi individualni pristup već jedno rješenje za sve pa energetski unos može biti neadakvatan za muškarce i tjelesni aktivnije osobe.  

Potrebno je svakodnevno brojati kalorije što može biti vrlo zamorno i povećava rizik od brzog odustajanja.  

Primjer jelovnika
Doručak

• Kriška tosta s kikiriki maslacem (2 žlice)
• Grejp
• Šalica kave ili čaja
Ručak
• 1 kriška tosta
• ½ šalice tune iz konzerve
• Šalica čaja ili kave
Večera
• 80 g mesa s grila i 1 šalica kuhanih mahuna
• Mala jabuka
• Pola banane
• Šalica sladoleda od vanilije

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari