Sandra Krstev Barać

Datum objave: 02. 08. 2017.

VB6 dijeta poznata je i kao dijeta Marka Bittmana, autora brojnih kuharica i kolumnista o hrani u cijenjenim časopisima The New York Times  i The Times Magazine.  

Dijeta je nastala kao rezultat posjeta liječniku koji je Bitmanna upozorio da treba smršavjeti 15 do 20 kg kako bi smanjio svoju razinu kolesterola i šećera u krvi i time poboljšao narušeno zdravlje. Nevoljan da se posve odrekne hrane u kojoj je toliko uživao Bittman je odlučio usvojiti djelomično vegansku prehranu. Nakon 12 tjedana rezultat ga je oduševio: težio je gotovo 16 kg manje i imao je normalne razine kolesterola. Ponesen uspjehom Bittman je svoju dijetu  pretočio u knjigu izdanu 2013. godine pod naslovom: “VB6: Eat Vegan Before 6:00 To Lose Weight and Restore Your Health...For Good."

Djelomično veganska dijeta

VB6 dijeta je, u stvari, varijacija fleksitarijanske dijete. Osnovna ideja je do 18 sati jesti isključivo biljne namirnice, a poslije 18 h dozvoljeno je jesti što god se poželi.  Iako se na prvu čini da nema posebnih ograničenja što se tiče vrste namirnica Bittman ipak uvodi dodatna pravila. 

Tako je do 18 h dozvoljeno neograničeno jesti povrće, voće i začine, no mahunarke, cjelovite žitarice, avokado, krumpir, orašaste plodove, sjemenke, ulja, zaslađivače i suho voće se na tanjuru smiju naći u tek malim količinama. Poslije 18 h „kočnice popuštaju“ i na jelovnik se uvodi meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, riba, plodovi mora, neki ugljikohidrati (tjestenina, pizza, krekeri i sl.), alkohol, male količine deserta.  Junk food i procesirana hrana dozvoljeni su tek povremeno. 

Poželjno je što više jesti hranu u njenom izvornom obliku i pripremati je kod kuće jer se na taj način lakše kontroliraju porcije.  Moto kojim se valja rukovoditi je „kvaliteta, a ne kvantiteta“

Valja imati na umu da je vrijeme od 18 h proizvoljno. S obzirom na bioritam to je vrijeme moguće pomicati; bitno je samo da su doručak i ručak veganski, a večera je vrijeme za hedonizam. 

Početna ideja je dijete se pridržavati 28 dana, no Bittman ističe da se najbolji rezultati po liniju i zdravlje postižu ukoliko se VB6 dijeta učini dijelom životnog stila. 

Kada je riječ o tjelovježbi, autor dijete ohrabruje na kretanje zbog povoljnog učinka na tjelesno i mentalno zdravlje, no ne daje posebne smjernice, niti u svojoj knjizi pridaje aktivnosti pretjeranu pažnju. 

Prednosti dijete

Prelazak sa standardne prehrane na VB6 dijetu vjerojatno će rezultirati gubitkom kilograma zahvaljujući biljnim namirnicama koju su siromašne mastima i kalorijama.  Dodatno, biljne namirnice obiluju vrijednim vitaminima, mineralima i vlaknima, a prehrana temeljena na njima može poboljšati zdravstveni status te smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. 

Zahvaljujući liberalnosti u posljednjem obroku ne postoji rizik od deficita (primjerice deficita vitamina B12) kakav prati vegansku prehranu. 

Dijeta je fleksibilna i jednostavna za pratiti. 

Nedostaci dijete

Dijeta ne donosi striktna pravila i nije prilagođena individualnim potrebama zbog čega je potrebno dosta znanja o prehrani kako bi urodila plodom. Također, zbog ograničenja tijekom dana postoji rizik od prejedanja tijekom večere što djeluje kontraproduktivno. 

Neograničeni obrok za večeru kosi se s rezultatom istraživanja objavljenog 2013. godine u časopisu Obesity koje je pokazalo da obilan doručak dovodi do većeg gubitka kilograma nego što to čini obilna večera.  

Tjelovježba nije dovoljno naglašena što je veliki propust dijete. 

Primjer jelovnika
Doručak

• Tofu s povrćem
Međuobrok
• Voće
Ručak
• Varivo od slanutka i mrkve
Večera
• Pečena piletina i riža s graškom
• Miješana salata

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari