Vitaminoteka

Datum objave: 09. 11. 2017.

Jeste li znali da su vegetarijanci mršaviji od svejeda, imaju manju stopu pobola od srčanih bolesti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i ostalih bolesti koje mogu biti posljedica prekomjerne tjelesne mase i pretilosti?

Prema znanstevnom pregledu objavljenom 2006. godine u časopisu Nutrition Reviews vegeterijanska prehrana je izuzetno djelotvorna kao redukcijska dijeta.  Da je vegetarijanska prehrana učinkovitija od drugih načina prehrane kada je u pitanju gubitak suvišnih kilograma tvrdi i meta-analiza objavljena 2015. godine u časopisu Journal of General Internal Medicine. Rezultati analize su pokazali da su ispitanici koji su slijedili vegetarijanski način prehrane, izgubili znatno više kilograma od onih koji su konzumirali meso. Osobe koje su slijedile vegansku prehrane, koja isključuje sve namirnice životinjskog podrijetla, izgubile su u prosjeku 2,52 kg više, dok su osobe koje su slijedile ovo-lakto-vegetarijansku prehranu, koja uključuje konzumaciju jaja i mlijeka, izgubile u prosjeku 1,48 kg više.

Općenito, vegetarijanska prehrana je zdravstveno prihvatljiva i može osigurati sve potrebne nutrijente, ali samo ako je pravilno planirana. Odlučite li se za ovakav vid prehrane svakako se informirajte o tome na koje nutrijente morate obratiti pažnju. 

Uz vegetarijansku prehranu, postoji niz dijeta koje izbacivanjem ili maksimalnim ograničavanjem unosa mesa mogu pomoći u gubitku suvišnih kilograma. Stoga donosimo naš popis Top 3 bezmesnih dijeta:

1. Makrobiotička prehrana

2. Raw food dijeta

3. Engine 2 dijeta

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijete, vegetarijanstvo,

Komentari