Sandra Krstev Barać

Datum objave: 02. 08. 2017.

Ultrametabolizam dijeta detaljno opisana u knjizi  UltraMetabolism: The Simple Plan for Automatic Weight Loss autora Mark Hymana temelji se na pretpostavci da odabirom pravih namirnicama možeš smanjiti svoju želju za hranom i posljedično mršavjeti. 

Dijeta je rezultat desetogodišnjeg rada dr. Hymana koji je i sam trpio promjene raspoloženja, manjak energije i umor. Otkrio je da je tome uzrok nezdrava hrana bogata šećerima i mastima te kofein. Stoga je postavio tezu da odabir hrane koja organizmu pruža mnoštvo hranjivih tvari može „probuditi“ gene čija je uloga izgaranje masnih naslaga.

3 koraka do vitkosti

Prije nego započneš s ultrametabolizam dijetom moraš očistiti svoj hladnjak i smočnicu od sve hrane koja sadrži šećer, kukuruzni sirup bogat fruktozom, hidrogenirane masnoće, rafinirane žitarice, alkohol i kofein. Slijedi posjet dućanu i kupovina cjelovite hrane.

Stoga je u ovoj fazi ključno u svom domu imati obilje šarenog voća i povrća, cjelovitih žitarica i neprocesirane hrane, ribe i mesa peradi, orašastih plodova, soje i sojinih proizvoda te mahunarki. 

Nakon početne faze čišćenja kuhinje od nepoželjnih namirnica slijedi 3 tjedna detoksikacijske faze I. Tijekom ove faze cilj je jesti nutritivno bogate cjelovite obroke, istovremeno eliminirajući potencijalne alergene poput mlijeka i mliječnih proizvoda, pšenice i jaja. Ideja je otkriti da li si alergična na uobičajne alergene.

Faza II započinje u 4. tjednu i traje doživotno. Tijekom ovog perioda postepeno se u prehranu uključuju potencijalni alergeni iz faze I kako bi se otkrilo koliko ih dobro toleriraš. Ako ti bilo koja namirnica stvare probleme (primjerice ako te boli trbuh kada piješ mlijeko) moraš ju izbjegavati. 

Ultrametabolizam dijeta dopušta unos alkohola, ali ga ograničava na 3 čaše tjedno. Kavoljupci smiju piti pola šalice kave dnevno, no poželjno je da se te navike posve oslobode i prijeđu na zeleni čaj.

Kako bi maksimalno aktivirala metabolizam i kontrolirala glad, savjetuje se jesti svaka 3 sata, te ne bi smjela ništa „gricnuti“ 3 sata prije spavanja. 

Dijeta ne daje kalorijske restrikcije niti ograničuje veličinu porcije budući da je stav dr. Hymana  da sa cjelovitom prehranom sve prirodno „sjeda na svoje mjesto“. Jednom kada metabolizam počne učinkovito raditi,  gubitak kilogram slijedi kao poželjna nuspojava.

7 ključnih promjena za uspješan gubitak kilograma

Kako bi dijetu prilagodila svom metabolizmu dr. Hyman savjetuje 7 ključnih koraka: 
1. Kontroliraj svoj apetit
2. Ograniči izloženost stresu
3. Smanji upalne procese u stanici
4. Preveniraj oksidativni stres
5. Pretvori kalorije u energiju
6. Optimiziraj rad štitnjače
7. Detoksiciraj jetru

Za svaki od navedenih koraka knjiga donosi niz kvizova koji ti pomaže otkriti tvoja problematična područja i načine kako ih poboljšati. 

U sklopu dijete, tjelovježba se smatra pametnim odabirom, ali nije nužna, a preporuka je i uzimati cijeli niz dodataka prehrani uključujući: kvercetin, ginseng, probiotike itd.

Prednosti

Temeljenje prehrane na cjelovitoj, neprocesiranoj hrani ima svoju znanstvenu utemeljenost i najveća je prednost ove dijete. Ona nije restriktivna poput nekih zbog čega je veća vjerojatnost da ćeš se je držati dugoročno. Također, redoviti obroci garancija su da na njoj nećeš biti gladna.

Dijeta obiluje vitaminima, mineralima, fitokemikalijama i prehrambenim vlaknima zbog čega ima i povoljan učinak na zdravlje.

Nedostaci

Dijeta može biti vremenski i financijski dosta zahtjevna što mnogima može predstavljati problem.  Sloboda pri unosu kalorija i veličini obroka može biti kontraproduktivno kod nekih pojedinaca.

Tjelovježba je stavljena u drugi plan što nikako nije u skladu sa osnovnim postulatima kvalitetnog mršavljenja te je pretjerana pažnja stavljena na dodatke prehrani. 

Mišljenje stručnjaka

Riječ je o dijeti koja je u skladu s većinom preporuka nutricionističke zajednice. Ipak posve izbacivanje hrane koja primjerice sadrži šećere može imati suprotan učinak, budući da u svemu treba naći mjeru pa tako i uživanju slastica. Stoga je za „ovisnike“ o slatkome povremeno uživanje u tamnoj čokoladi sasvim prihvatljivo. 

Dugoročno je riječ o teško održivoj dijeti, osim ako se ne uvede manje restrikcija.

Napomena
Dijeta nije prikladna za osobe koje trebaju striktna pravila i ograničenja kako bi mršavjeli. 

Primjer jelovnika
Doručak

Žitarice od amarantha s jagodama i orasima
Međuobrok
Sezonsko svježe voće, orašasti plodovi i sjemenke
Ručak
Kuhani grah sa blitvom na lešo
Međuobrok
Avokado s limunom
Večera
Odrezak lososa na žaru, kuhani krumpir i šparoge

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari