Sandra Krstev Barać

Datum objave: 02. 08. 2017.

Za one koji imaju problema sa srcem i krvnim žilama ili imaju visoki rizik od razvitka tih bolesti ova je dijeta idealna. TLC dijeta se smatra dijetom s niskim udjelom masti poglavito zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom. Dijetu je kreirao američki Državni institut za zdravlje, a prigrlilo ju je Američko udruženje za srce (American Heart Association) kao prehranu koja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Osnovne smjernice TLC dijete glase:

• Unos zasićenih masti bi trebao biti manji od 7% ukupnog energetskog unosa
• Ukupni unos masti bi trebao biti između 25 do 35% ukupnog energetskog unosa
• Unos kolesterola ne bi smio biti viši od 200 mg dnevno
• Unos natrija ne bi smio prelaziti 2400 mg dnevno
• Valja konzumirati adekvatnu količinu energije u kcal u svrhu održavanja adekvatne tjelesne mase i razine kolesterola

Dijeta koja snižava razinu kolesterola

Sa dijetom se započinje na način da se odabere odgovarajući kalorijski unos i slijede propisane smjernice. Ukoliko je cilj isključivo smanjenje LDL kolesterola tada se muškarcima savjetuje slijediti dijetu od 2500 kcal, a ženama od 1800 kcal. Ukoliko je cilj i gubitak viška kilograma preporuka za muškarce je svakodnevno unositi 1600 kcal, a za žene 1200 kcal.

Dijeta propagira smanjenje unosa zasićenih masti na način da ograničava unos punomasnih mliječnih proizvoda poput maslaca i zabranjuje unos suhomesnatih proizvoda. Dijeta ograničava unos kolesterola do najviše 200 mg - količina koja se nalazi u otprilike 60 g sira. Ukoliko nakon 6 tjedana nije došlo do predviđenog smanjenja LDL kolesterola, tada se preporuča svakodnevno unositi 2 g biljnih stanola i sterola koji u probavnom sustavu blokiraju apsorpciju kolesterola. Stanoli i steroli se nalaze u biljnim uljima i određenim vrstama margarina, a mogu se uzimati i u obliku dodatka prehrani.

TLC dijetom unosi se obilje voća, povrća i cjelovitih žitarica kao i niskomasnih mliječnih proizvoda, ribe i mesa peradi.

Prednosti dijete

Znanstvena istraživanja pružaju dokaze o učinkovitosti TLC dijete u smanjenju kolesterola zbog čega je TLC dijeta široko prihvaćena kao dijeta za zdravo srce. Ključ uspjeha u redukciji rizika od kardiovaskularnih bolesti je konzumacija obilja voća, povrća, žitarica i ograničavanje unosa zasićenih masti, kolesterola i soli. 

Iako je dijeta kreirana s namjerom snižavanja razine kolesterola, pokazala se uspješnom i na polju mršavljenja. Istraživanja pokazuju kako se dijetama s niskim sadržajem masti uspješno gube kilogrami.

Do sada se samo mali broj istraživanja bavio utjecajem TLC dijete na dijabetes, no istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Atherosclerosis and Thrombosis pokazalo je kako se TLC dijetom može značajno sniziti razina inzulina na tašte kod ispitanika sa povišenim kolesterolom. Općenito, većina se stručnjaka slaže sa činjenicom da se principi TLC dijete podudaraju sa preporukama za prevenciju dijabetesa.

Kod pridržavanja ove dijete nema opasnosti od narušavanja zdravlja stoga se također može preporučiti djeci i adolescentima. 

Program potiče i redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću. Savjetuje se prakticirati svakodnevnu aktivnost umjerenog intenziteta od barem 30 minuta.

Nedostaci dijete

TLC dijeta opisana je u priručniku koji sadrži čak 80 stranica, međutim sadrži samo nekoliko oglednih planova prehrane i nema recepata.

Također, puno o ovisi o tome koliko je osoba, koja se pridržava ovog načina prehrane, vješta u praćenju onoga što konzumira. Primjerice, prepušteni ste sami sebi kod kontrole unosa zasićenih masti i kolesterola, a u tome vam pomaže samo nekoliko tablica o sadržaju tih nutrijenata u hrani i čitanje deklaracija prehrambenih proizvoda.

Mišljenje stručnjaka

Autori TLC dijete tvrde kako se pridržavanjem takvog načina prehrane može u 6 tjedana sniziti razina LDL kolesterola za 8 do 10 posto. Različiti čimbenici utječu na razinu kolesterola u krvi. Neki se čimbenici poput genetskog naslijeđa, dobi i spola ne mogu mijenjati međutim na prehranu možemo utjecati.

Osobe koje pate od povišenog kolesterola, u svom nastojanju da ga smanje, postižu različite rezultate. Primjerice, osobe koje imaju povišeni kolesterol zbog prekomjernog unosa masne hrane, samo prehranom mogu smanjiti razinu kolesterola između 10 i 20%. S druge strane, ukoliko je kolesterol povišen iz nekog drugog razloga, tada se prehranom može postići ukupno smanjenje između 5 i 8%. Međutim, najveće smanjenje kolesterola postižu osobe koje uspiju izgubiti višak kilograma i ostvariti svoju idealnu tjelesnu masu.  

TLC dijeta je pri vrhu popisa najboljih dijeta zbog svog povoljnog djelovanja na zdravlje srca i krvnih žila, učinkovitosti u mršavljenju, zbog toga što zadovoljava principe pravilne prehrane, sigurna je za zdravlje i nije komplicirana.

Primjer jelovnika tradicionalne američke kuhinje, 1600 kcal
Doručak

Integralni kruh, 1 kriška
2 žličice pekmeza
Žitarice, 1 šalica
Šalica obranog mlijeka
¾ čaše soka od naranče
Kava s obranim mlijekom
Ručak
Sendvič sa šunkom
Integralno pecivo
Nemasna šunka, 60 g
Sir, ementaler, 30 g
2 lista salate
Rajčica
Majoneza light, 2 žličice
Jabuka
Večera
90 g kuhanog lososa prelivenog žličicom maslinova ulja
Pečeni krumpir i žličica margarina, ¾ komada srednje veličine
Pola šalice kuhanih mahuna i pola šalice kuhane mrkve prelivene margarinom
1 srednje pecivo
Čaša ledenog čaja bez šećera
Večernji zalogaj
2 ½ šalice kokica pripremljenih na pola žličice margarina

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari