Vitaminoteka

Datum objave: 13. 01. 2005.

Dijeta koja je trenutno u modi u Americi u doslovnom prijevodu zove se «Dijeta s južne plaže». "South Beach Diet" trenutno je bestseler u SAD-u. U samo 6 mjeseci prodano je 4 milijuna primjeraka knjige. Dijetu je kreirao dr. Arthur Agatston, američki kardiolog koji tvrdi da je ova dijeta sigurna i učinkovita. Podijeljena je u tri faze, od kojih se prve dvije provode točno određeni period, a treća faza opisuje se kao usvajanje ovakvih prehrambenih navika za cijeli život.

Dijeta kombinira povišen unos proteina i niži unos ugljikohidrata, što je popularizirao dr. Atkins, s time da ova dijeta ima pravilniji izbor masti i stavlja se naglasak na namirnice niskog glikemijskog indeksa. Ova dijeta je pravilnija od dijete dr. Atkinsa, ali trenutno nema znanstvenih istraživanja koja bi potvrdila njenu djelotvornost.

1. FAZA: «Dva tjedna restrikcije»

Tijekom 14 dana konzumiraju se porcije koje su dovoljne da bi se izgubio osjećaj gladi, ali ništa više od toga. Također, uopće se ne konzumira kruh, riža, krumpir, tjestenina niti peciva. Nije dozvoljeno ni voće. Ove namirnice postupno se počinju uvoditi u drugoj fazi.
Konzumira se poglavito nemasno meso, poput piletine, puretine, ribe i morskih plodova. Dozvoljeno je povrće niskog glikemijskog indeksa, nemasni sir, orašasti plodovi i jaja. Tijekom ove faze predviđen je gubitak od 4 do 7 kg.

2. FAZA: «Liberalniji plan prehrane»

U ovoj fazi postupno se uvode ugljikohidrati i to oni s niskim glikemijskim indeksom – poput kruha od cjelovitih žitarica i voća.
Glikemijski indeks je mjera koja označava brzinu i intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi, a potom slijedi naglo i izrazito sniženje razine glukoze u krvi.

Kako odabrati namirnice u skladu s glikemijskim indeksom?

Ograničite unos hrane od bijelog brašna i bijelog šećera. Ova hrana uključuje svu procesiranu hranu koja je bogata navedenim sastojcima. Krumpir također ima visoku GI vrijednost.
Odabirite hranu bogatu prehrambenim vlaknima. Hrana bogata prehrambenim vlaknima probavlja se dulje, te stoga uzrokuje manji porast razine glukoze u krvi. Cjelovita neprocesirana hrana, posebice žitarice, koja sadrži prirodno prisutnu količinu prehrambenih vlakana, sporije prolazi kroz probavni sustav. Osjećaj sitosti traje dulje nakon konzumacije ovakve hrane.

Hrana bogata vlaknima su cjelovite žitarice, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, voće. Citrusi imaju niži glikemijski indeks od većine vrsta voća.
Hrana bogata proteinima kao i izvori masti obično imaju nizak GI.
U ovoj fazi je nešto sporiji gubitak tjelesne mase te je predviđen gubitak od 0,5 do 1 kg tjedno. Ova faza traje sve dok se ne postigne željena tjelesna masa.

3. FAZA: «Ostatak života»

Dijeta je kreirana tako da se plana prehrane možete pridržavati tijekom cijelog života. Po potrebi se možete vratiti u fazu 1 ili 2 kako bi izgubili dodatne kilograme.

Za i protiv

Za razliku od većine dijeta koje sugeriraju nizak unos ugljikohidrata, South Beach dijeta pravi razliku između «dobrih» i «loših» masnoća te preporuča unos ugljikohidrata sa niskim glikemijskim indeksom. Oba koncepta, koncept pretpostavljanja «loših» masnoća (zasićenih) onima «dobrima» (nezasićenima), te koncept pretpostavljanja namirnica sa visokim GI, onima sa niskim GI znanstveno su dobro dokumentirana te su poznate njihove prednosti.

Nadalje, prednošću ove dijete može smatrati poticanje na učestalo konzumiranje manjih obroka. Ovo je posebno važno jer se na ovaj način izbjegava izgladnjivanje organizma, a i prežderavanje kao posljedica izgladnjivanja. Pozitivne su i preporuke o dnevnom unosu 8 čaša vode (ili bezkofeinskih napitaka, čaja), ograničenju unosa kave na jednu šalicu dnevno, dnevnom uzimanju multivitaminskih pripravaka, unosu 500 mg kalcija za muškarce i žene mlađe od 50 godina i 1000 mg kalcija za žene starije od 50 godina. Također, ispravan pristup «Ostatak života» ima i treća faza s obzirom da se slaže sa postulatom prema kojemu je za smanjenje tjelesne mase, a potom i trajno održavanje adekvatne tjelesne mase potrebno promijeniti stil života i posebno, usvojiti principe pravilne prehrane.

Ipak, South beach dijeta, odnosno njen tvorac nemaju monopol na ove preporuke. To su osnovni nutricioistički postulati koji se mogu pročitati u bilo kojem udžbeniku.

Nutricionistički gledano, postoje i slabe točke ove dijete. Naime, u prvoj fazi garantira se gubitak od 4 do 7 kg u samo dva tjedna, što je u najmanju ruku naprihvatljivo. Prihvatljiv tjedni gubitak tjelesne mase je pola do jedan kilogram. Nadalje, ovaj model prehrane općenito karakterizira nizak udjel ugljikohidrata te samim time taj model organizmu (iznad svega mozgu) uskraćuje osnovno gorivo.

Vjerojatno je već dovoljno jasno da je za smanjenje tjelesne mase dostatan smanjen energetski unos, bez obzira na izvor energije. Zadiranje u omjere hranjivih tvari nutricionistička znanost ne podržava.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari