Sandra Krstev Barać

Datum objave: 26. 04. 2018.

Sirtuinska dijeta svoju popularnost ponajviše duguje činjenici što potiče unos čokolade i vina.  Njezini autori, Aidan Goggins i Glen Matten, naime, smatraju da unos hrane koja aktivira tzv. sirtuine potiče trošenje masnih naslaga odnosno mršavljenje.

Osim vina i čokolade, hrana koja se nalazi na popisu aktivatora sirtuina su i kava, zeleni čaj i jabuke, a sama je dijeta opisana u knjizi The Sirtfood Diet.

Pobliže o sirtuinima

Sirtuini su vrsta proteina u našem tijelu koji sudjeluju u regulaciji brojnih važnih procesa poput metabolizma, starenja, smrti stanica ili upala. 

U ljudskom organizmu postoji 7 različitih vrsta sirtuina, a najistraženiji je tzv. SIRT1.  Pokazalo se da upravo ovaj protein ima ulogu u katabolizmu masti i kolesterola u jetri te, među ostalim, potiče oksidaciju masnih kiselina.

Iako su istraživanja o sirtuinima tek na početku znanstvene studije na ovu temu daju razlog za optimizam.  Tako je studija objavljena 2008. godine u časopisu Cell Metabolism pokazala kako aktivacija SIRT1 potiče oksidaciju masti štiteći od debljine miševe koji su bili na prehrani bogatoj mastima.   Iste godine objavljena je i studija u časopisu The International Journal of Obesity koja je pokazala značajnu veću aktivnost SIRT1 u vitkih žena u usporedbi s prelitilim ispitanicima. Zanimljivo, autori studije su istaknuli kako restrikcija unosa kalorija može aktivirati sirtuine, a sličan povoljan učinak nudi i unos resveratrola, molekule kojoj vino duguje svoju blagotvornost.

Resveratrol je prva molekula za koju je otkriveno da aktivira sirtuine i time „oponaša“ učinke  kalorijske restrikcije. Kako navodi studija objavljena 2012. godine u časopisu Biofactors aktivirajući sirtuine resveratrol može osim u prevenciji i liječenju debljine biti od koristi i kod dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i upale. Rad navodi i druge aktivatore sirtuina, no riječ je o tvarima umjetno stvorenim u laboratoriju.

Namirnice koje aktiviraju sirtuine

Sirtuinska se dijeta, u stvari, fokusira na unos namirnica koje aktiviraju sirtuine poput jabuka, citrusa, borovnica, jagoda, zelenog čaja, peršina, celera, kelja, maslinovog ulja, kapara, chillija, oraha, te apsolutnih zvijezda dijete: crnog vina i tamne čokolade. Zanimljivo, autori studije smatraju da i kava može aktivirati sirtuine, pa je ovo jedna od rijetkih dijeta koja potiče unos kave. Dijeta, naravno, ne podrazumijeva da su to jedine namirnice u prehrani, već da prehrana bude raznolika uz dodatak ovih "aktivatora sirtuina" u obroke.

Autori uz prehranu savjetuju i ispijanje zelenih smoothieja koji sadrže kelj, rikulu, peršin, celer, jabuku, sok limuna ili zeleni čaj, tri puta dnevno. Prema autorima, ova jednostavna dijeta može dovesti do gubitka tri kilograma u sedam dana.

Prednosti dijete

Namirnice čiji unos dijeta potiče su redom impresivnog nutritivnog sastava i često se nalaze na listi "zdravih" namirnica. Osim povoljnog učinka na liniju, ove nas namirnice pomažu zaštiti i od kroničnih bolesti.

Nedostaci dijete

Dijeti nedostaje strukture i sve je ostavljeno osobnoj interpretaciji. Nije definirana količina namirnica koja će pružiti povoljan učinak što osobito može predstavljati problem kod unosa crnog vina i tamne čokolade, gdje veće količine mogu imati upravo suprotan učinak. Dijeta je jednodimenzionalna i u obzir ne uzima tjelovježbu kao ni psihološke obrasce koji dovode do prekomjernog unosa hrane. Sama inkorporacija "aktivatora sirtuina" u prehranu bez restrikcije kalorijskog unosa teško može dovesti do ozbiljnijeg gubitka kilograma.

Primjer jelovnika
Doručak
-Smoothie od kelja, celera i jabuke
-Kava
Međuobrok
-Zeleni čaj
-Tamna čokolada, 1 red
Ručak
-Toplo hladna salata od heljde, lososa, rikule, kapara začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom
-Crno vino, 1 čaša
Međuobrok
-Smoothie od peršina, kelja, borovnica i banane
Večera
-Juha od povrća s piletinom
-Smoothie od jabuke i jagoda s dodatkom kakaa i oraha

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, dijeta,

Komentari