Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Najveće se opasnosti po organizam javljaju kada se naglo započne s režimima redukcijske prehrane i isključivanjem pojedinih prehrambenih komponenti.

Tada se javlja opasnost da neadekvatnim i neprilagođenim metodama "mršavljenja" opasno ugrozite svoje zdravlje. Nadasve je važno da ne nasjedate raznim šarlatanima i ekonomsko-propagandnom programu koji vam osiguravaju brzo i učinkovito mršavljenje bez odricanja, uz upotrebu nekog "čudotvornog" proizvoda. Jednako su tako slabo djelotvorne, a često puta i veoma opasne dijete koje isključuju iz prehrane neke od nutritivnih komponenti.

Kao primjer može nam poslužiti dijeta bez upotrebe ugljikohidrata. Time što ste mučno izgubili nekoliko kilograma svom ste organizmu u fiziološkom i biokemijskom smislu uvjetovali kompletni poremećaj dovodeći ga u stanje zakiseljenosti (acidoze) uz pojačano stvaranje keto-spojeva. Ti su spojevi u prekomjernim količinama izrazito opasni za strukturne dijelove stanica (naročito mozga). Jedan od keto-spojeva u našem organizmu je aceton koji iz iskustva poznajemo kao vrlo učinkovito organsko otapalo. Jednako tako kao što otapa lak za nokte, aceton nanosi štetu osjetljivim lipidnim strukturama na membrani stanica ako se u krvi njegova koncentracija poveća.

Kao što nije dobro izbaciti ugljikohidrate iz prehrane, ne smiju se u potpunosti isključiti niti masti niti proteini.
Najbolja je ona dijeta koja će osigurati unos svih nutritivnih komponenti u odgovarajućim omjerima, ali sa manjim brojem ukupnih kalorija.

Omjer pristunih ugljikohidrata, masti i proteina tijekom dana mora ostati stalan, a iznosi : 55-60% ugljikohidrata, 30-35% masti i 10-15% proteina.

Naravno uz ove tvari organizam mora dobiti neophodno potrebnu količinu vitamina, minerala i vode. Time smo zaokružili osnovne potrebe i možemo biti sigurni da smanjivanjem ukupnih kalorija tijekom dana nećemo nanijeti štetu našem organizmu jer će osnovne nutritivne komponente dobiti u uravnoteženim omjerima.

Dakakao da se uspjeh neke redukcijske dijete više naglašava i postaje očitiji ako uz smanjeni unos kalorija dolazi i do njihove veće potrošnje. Stoga je uputno u "program gubitka suvišnih kilograma" uključiti i umjerenu tjelesnu aktivnost. Umjerenom tjelesnom aktivnošću uvjetovat ćemo veću potrošnju energije, ali i prihvatljiviji način mršavljenja. Doći će do gubitka suvišne masti koja se u obliku adipoznog tkiva nakupila na našem tijelu, a ujedno neće doći do gubitka mišićne mase budući da će mišići biti "u upotrebi" i tonizirani.

Jer bez prakticiranja redovite tjelesne aktivnosti (može se raditi samo o brzom hodanju) prilikom mršavljenja, uz rezerve ugljikohidrata i masti, gube se i proteini skeletne muskulature. Time dolazi do tzv. "opuštanja" mišića i jednostavno se kao rezultat takvog gubitka na težini stvaraju opuštene strukture na tijelu koje djeluju neestetski.

Osobe koje obuhvaćaju najveću grupu ljudi nisu pretile, već možemo reći da nisu sasvim zadovoljni svojom linijom. Posjeduju samo nekoliko prekobrojnih kilograma i nikako se ne smiju nazvati ili smatrati pretilim osobama.

Za takve osobe najbolje je preporučiti prehranu bogatu svježim voćem i povrćem uz uobičajne svakodnevne obroke koji se moraju količinski smanjiti za 20-30%. Svijet povrća pruža nebrojene mogućnosti kombiniranja obroka. Upotrebom svježeg ili tek lagano blanširanog zelenog povrća osigurat ćete svom organizmu unos visoko vrijednih tvari u obliku vitamina, minerala, oligoelemenata, enzima i klorofila. Na taj način u organizmu se oslobađaju tvari koje organizam detoksiciraju od nagomilanih otrovnih spojeva koji su se tijekom zimskih mjeseci nakupili.

Najvažnije fiziološke funkcije zelenog povrća uz već spomenuto bogatstvo u nutritivnim komponentama jesu :

 • osiguravanje dovoljne količine celuloze (polisaharida koji je sastavni dio biljaka) kako bi se uspostavila normalna peristaltika crijeva i osiguralo redovito izlučivanje toksičnih tvari iz organizma;
 • stimulacija rada jetre pomažući jetri da lakše metabolizira akumulirane masti u obliku opasnih neestetskih nakupina.

Kako bismo se trajno oslobodili suvišnih jastučića masnog tkiva potrebno je slijediti neka osnovna pravila:

 1. Zamijeniti rafinirane žitarice integralnim žitaricama (npr. riža, jednako vrijedi i za proizvode od žitarica - brašno).
 2. Izbjegavati korištenje slatkiša i čokoladnih tortica.
 3. Tjedno koristiti do tri puta mahunarke (soja, grašak, bob, leća, mladi grah).
 4. Piti najmanje šest puta dnevno tekućinu u obliku vode, sokova, mineralne vode, biljnih čajeva (posebno se preporučuje zeleni čaj).
 5. Jesti tri do četiri različite vrste povrća dnevno (brokule, kelj, salata, radič, cikorija, blitva, špinat, šparoge, peršin).
 6. Jesti najmanje dvije voćke dnevno (jabuke npr. imaju u sebi pektin koji uspješno uklanja osjećaj gladi, a sama jabuka efikasna je u borbi protiv kolesterola).
 7. Trošiti meso najviše tri puta tjedno.
 8. Koristiti ribu najmanje dva puta tjedno.
 9. Izbjegavati slatke bezalkoholne napitke (sadrže velike količine šećera).
 10. Obavezno podijeliti hranu na više manjih obroka dnevno.

Dr.sc. Donatella Verbanac

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari