Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

«Raw food diet» je prehrambeni trend koji propagira konzumiranje sirovih namirnica. Kako samo ime implicira, bazira se na konzumiranju svježih, neprocesiranih, i po mogućnosti organskih biljnih namirnica.

Teorija ovog prehrambenog trenda počiva na premisi da namirnice ne treba izlagati temperaturi iznad 50 stupnjeva Celzijevih jer je na taj način moguće očuvati enzime u biljkama koji će omogućiti najbolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata koje hrana nudi. Također, jedan od razloga zašto slijede Raw food dijetu, pristaše navode i održanje acidobazne ravnoteže u tijelu. Naime, procesirana hrana i hrana životinjskog porijekla «zakiseljava» organizam, što nas čini podložnijima bolestima.

Ovaj pokret u posljednjih je nekoliko godina poprimio značajne razmjere, posebice u SAD-u. Opisani su slučajevi izliječenja neizlječivih bolesti isključivo uz pomoć dijete sirovom hranom. O ovom načinu prehrane pišu se knjige, kuharice, web stranice, otvaraju se specijalizirani restorani i klubovi, pa čak možete ići na «raw food» ljetovanje ili pak mršavljenje.

Jedan od proslavljenih autora koji poučavaju o Raw food pokretu je David Wolfe. Autor je bestsellera «Eating for beauty» (Prehrana za ljepotu) i «Naked chocolate» (Gola čokolada). Ovog glavnog opinion-makera na području Raw food pokreta podupire tvrtka Nature’s First Law koja je distributer knjiga, sokovnika, audio i video kazeta, organskih kozmetičkih proizvoda i egzotičnih sirovih proizvoda. Misija tvrtke je promicanje raw-food pokreta, a sudeći po brojkama, dobro im ide!

Ako Vam «Raw food» pokret nije toliko primamljiv, a željeli biste iskoristiti potencijalne blagodati ovakvog načina prehrane, jednostavno kuhajte voće i povrće kraće. Trajanje toplinske obrade voća i povrća određuje sadržaj nekih nutrijenata poput vitamina i minerala. Umjesto dugotrajnog kuhanja u vodi, kuhajte na pari ili u mikrovalnoj pećnici i češće odabirite svježe plodove, a ne konzervirane ili procesirane.

Međutim, iako su mnogi uvjereni da je svježe voće i povrće bolje za zdravlje, to nije uvijek slučaj. Neke fitokemikalije, primjerice beta-karoten iz mrkve i likopen iz rajčice, organizam lakše apsorbira ukoliko je povrće skuhano. Slično je i sa željezom. Naime, željezo iz biljnih izvora znatno se bolje apsorbira kada je namirnica toplinski obrađena. Primjerice, apsorpcija željeza iz sirovog kupusa raste sa 6,7% na 27% nakon kuhanja, a apsorpcija željeza iz brokule sa 6% na 30%. Nadalje, korijenje, koje je nerijetko dio jelovnika sljedbenika ovog prehrambenog trenda, može potjecati iz okoliša zagađenog pesticidima ili pogodnog za rast štetnih bakterija. To, kao uostalom i kuhanje hrane na temperaturi nižoj od 50 stupnjeva, može rezultirati povećanjem rizika od trovanja hranom.
Kao i kod drugih prehrambenih trendova, potrebno je dobro odmjeriti razloge «za» i «protiv». Ako vam se učini da «zvuči predobro da bi bilo istinito» onda vjerojatno i jest tako.

Što kaže znanost?

Postoje samo dva znanstvena istraživanja koja se bave utjecajem Raw food dijete na zdravlje čovjeka. Njemački znanstvenici pratili su zdravstveni status skupine Nijemaca koji su konzumirali sirovu hranu približno 3 godine jer su smatrali da je moralno ispravna i posjeduje zdravstvene blagodati. Neki od ispitanika bili su vegetarijanci, a neki su konzumirali i sirovo meso. Nakon izvjesnog vremena kod trećine raw-foodista primjećen je kronični nedostatak energije, koji se kod žena očitovao u vidu reproduktivnih smetnji. Polovica žena izgubila je menstruaciju dok su neke imale neredovite cikluse. Znanstvenici su zaključili da je do ovih smetnji došlo zbog nedovoljnog energetskog unosa.

Novi broj časopisa Journal of Nutrition pokazuje utjecaj prehrane s ekstremno visokim udjelom sirovog voća i povrća u prehrani (70-100%) na lipide krvi i razinu homocisteina. Striktno pridržavanje prehrane koja se gotovo isključivo sastoji od sirovog voća i povrća smanjuje ukupni kolesterol i razinu triglicerida u serumu, ali također smanjuje i HDL kolesterol te povećava razinu homocisteina što je nepoželjno. Povećana razina homocisteina posljedica je manjka vitamina B12 kojeg u aktivnom obliku ima jedino u namirnicama životinjskog podrijetla.

RECEPTI (iz knjige «Raw foods for busy people», autora Jordana Maerina)

Salata od karfiola i naranče
- 1 male glavice karfiola, izrezati
- 1 paprike, izrezati
- 1 šalice sjeckanih mahuna ili brokule
- 1 1 šalica mandarine ili naranče
- 3 žlice soka od limuna
- 3 žlice lanenog ili maslinovog ulja
- 1 žličica javorovog sirupa ili meda
- 1 žličice soka od naranče
- sol i crni papar po želji

Sve sastojke treba izmiješati i pustiti da se mariniraju tri sata. Poslužiti na svježim listovima špinata.

Slatki crveni kupus
- 4 šalice crvenog kupusa, tanko sjeckanog
- 2 kruške ili jabuke, sjeckane
- 3 mlada luka, sjeckana
- 1 ribana mrkva
- 1 šalice grožđica
- 4 žlice soka od jabuke ili 2 žlice sirupa od agave
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- sol i papar po želji

Sve sastojke treba izmiješati i pustiti da se mariniraju dva sata na sobnoj temperaturi. Djeca svih uzrasta vole ovaj specijalitet.

“Nirvana” pločice
- 4 šalice mljevenih oraha
- 1 šalica mljevenih indijskih oraščića
- 1 šalica suncokretovih ili bučinih sjemenki
- 1 šalica sušenog kokosa
- 1 šalice rogačevog brašna
- 1 šalica maslaca od badema
- 1 šalice javorovog sirupa
- 1 šalice lanenog ulja
- prstohvat morske soli

Prvo pomiješati orahe, sjemenke, kokos i rogač. Zatim dodati maslac, javorov sirup, ulje i sol. Rukama zamijesiti smjesu, smjestiti je u hladnjak i kad se stvrdne rezati komadiće po želji.

Nanese li vas put u San Francisco, a ljubitelj ste sirove hrane, svakako posjetite restoran «Organica». Vlasnik Organice je 24-godišnji Juliano koji za sebe tvrdi da je genije jer je otkrio potpuno novu kuhinju. Tamo možete kušati pizzu ispečenu na suncu, rižu koja je fermentirala punih 30 dana i suši od tofua, jabuka i gljiva. Juliano je i autor proslavljene kuharice «Raw – the uncook book» u kojoj je opisao pripravljanje nekih od svojih specijaliteta koje ponekad kušaju i slavni. Robin Williams i Danny Glover redovito posjećuju njegov restoran.

Za i protiv

Prehrana koja se bazira na sirovim namirnicama zasigurno je izuzetno bogata nutrijentima, prehrambenim vlaknima, kalijem, a siromašna natrijem i zasićenim masnoćama što je definitivno nutricionistički plus. Nepobitna je činjenica, međutim, da naše tijelo već samo sintetizira enzime koji su nam potrebni za probavu i apsorpciju hrane.
Glavni aduti svježeg voća i povrća su antioksidansi i vlakna kojima ove namirnice obiluju.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari