Sandra Krstev Barać

Datum objave: 02. 08. 2017.

Ženska prijateljstva su često duhovna hrana ženama i uvelike pridonose njihovoj emocionalnoj dobrobiti. Prijateljice su nam podrška kada nam je teško i guraju nas naprijed u zahtjevnim trenucima.  

Imajući na umu prirodu ženskih prijateljstva nutricionistkinje  Deborah Yost i Samantha Cassetty kreirale su tzv. prijateljsku dijetu (The Girlfriends Diet) koju su podrobno objasnile u knjizi „The Girlfriend Diet: Lose Together to Keep It Off Forever!“ Prvo poglavlje knjige i primjer jelovnika mogu se i skinuti s web stranice.

Važnost prijateljske podrške

U svojoj  knjizi autorice su najveću pažnju posvetile važnosti prijateljske podrške u mršavljenju i održavanju postignute linije. Naime, brojne studije pokazuju kako društvo osobe(a) koja te razumije i ima slične probleme povećava vjerojatnost uspjeha, u ovom slučaju uspješnost gubitka suvišnih kilograma. Stoga je prvi korak pronalazak osobe od povjerenja, sa sličnom željom za mršavljenje, s kojom uživaš provoditi vrijeme i koja će te poticati kada nemaš volje vježbati. To može biti sestra, draga prijateljica, susjeda, ali i osoba s kojom si se povezala preko web-a. Štoviše jedan od ciljeva programa je kreirati Klub Prijateljske dijete gdje ćeš s istomišljenicima na tjednoj bazi razmjenjivati ideje, recepte i gdje ćete si međusobno pružati podršku.  Na webu već postoje brojne grupe osoba na dijeti u koje se možeš uključiti, a možeš i sama kreirati svoju grupu.

Što jesti na dijeti?

Prije započinjanje programa poželjno je tjedan dana voditi dnevnik prehrane u kojoj ćeš bilježiti sve što pojedeš kako bi dobila uvid u navike kojima gomilaš kilograme. Nakon toga vrijedi prihvatiti mediteransku prehranu temeljenu na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, niskomasnim mliječnim proizvodima, ribi  i povremeno mesu.  U knjizi je dostupno preko 150 recepata podijeljenih na doručke koji osiguravaju 300 kcal, ručkove koji osiguravaju 500 kcal i večere od 500 kcal.  

Početni kalorijski unos iznosi 1400 -1600 kcal, a cilj je dugoročno usvojiti mediteranski način prehrane.

Tjelovježba je vrlo važan dio dijete. Redovito hodanje je minimum aktivnosti koju zahtijeva program, a bilo bi poželjno da sa svojim kompanjonom za mršavljenje pronađeš aktivnost koju ćete redovito prakticirati zajedno. 

Knjiga donosi i strategije životnih promjena za vlastitu dobrobit poput strategije nošenja sa stresom kako bi se izbjeglo „emocionalno hranjenje“.

Prednosti dijete

Činjenica je da je udvoje lakše pa uistinu postoji veća vjerojatnost uspjeha ukoliko na dijetu kreneš s dragom osobom koja je u istoj situaciji kao i ti.  Prijateljica će te motivirati na vježbanje kada nemaš volje i odgovoriti od kolača kada ti je teško. Tjedna grupna podrška također je važan korak do uspjeha. 

Dijeta se temelji na mediteranskoj prehrani koja se smatra zlatnim standardom pravilne prehrane i koja je bogata blagotvornim hranjivim tvarima.  Redovita tjelovježba ključ je uspjeha, a dodatan plus je svakako poticanje na dugoročne promjene životnih navika.

Nedostaci dijete

Dijeta premalenu pažnja pridaje individualnim kalorijskim potrebama. Nismo svi jednaki, a dijeta ne nudi potreban individualni pristup mršavljenju. 

Primjer jelovnika
Doručak: Smoothie od kelja 
Ručak: Burger u pecivu s povrćem
Međuobrok:  Štapići mrkve i celera  i hummus
Večera: Riba s grilla, špinat pripremljen na pari, kvinoja

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari