Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

"Kromo-dijeta" je dijeta koja zagovara hranjenje stavljajući na stol čitav sunčev spektar boja: plavo, žuto, zeleno, narančasto, smeđe, bijelo i crveno.

Frida Kahlo, meksička slikarica o čijem životu smo do sada mogli samo čitati, a imali smo prigodu i pogledati njezin biografski film, poznata je i po tome da je javno izjavljivala kako je zaljubljena u boje kroz koje se izražavala. Osim toga poznata je i njezina velika ljubav: slikar-muralist Diego Rivera.

U jednoj rečenici Frida objedinjuje i spominje svoje dvije ljubavi, boje i Diega, te mu izjavljuje: "...privlačiš me kao što sunce privlači boje. Ti, Diego ti si auksokroman – ti stvaraš boje, a ja Frida, ja sam samo kromoforna – ona koja bojama biva privučena..."

Koje su to namirnice i koje nam dobrobiti za naše zdravlje donose:

PLAVO – KAKO BI NAŠE NOGE UVIJEK BILE U DOBROJ FORMI

Plave namirnice sadržavaju u sebi bioflavonoide, tvari koje poboljšavaju cirkulaciju jer jačaju i čine elastičnima stjenke krvnih žila. Posjeduju prirodni laksativni učinak i djelotvorno su sredstvo u borbi protiv opstipacije ili zatvora. Zbog toga djeluju tonizirajuće i oslobađaju naš organizam od otrova i štetnih metabolita.

Da bismo dobili dovoljno takvih tvari na stol treba staviti grožđe, borovice, šljive i patliđane, namirnice koje su bogate kalijem te olakšavaju cirkulaciju i pomažu u normalizaciji krvnog pritiska. Kalij se uz natrij, gubi iz organizma ako tijekom toplijih dana gubimo tekućinu i te nam namirnice održavaju hidriranost, acido-baznu i elektrolitsku ravnotežu.

ŽUTO – PROTIV INFEKCIJA

Namirnice koje su žute boje, donose nam u prvome redu pigmente ksantofili i beta-karoten koji pomažu u prevenciji prijevremenog starenja, održavaju preplanulost kože, kožu čine elastičnijom i manje sklonu nastanku bora. Osim tih vrijednih sastojka žute namirnice bogate su i vitaminom C, tvari koja je poznata po tome da djeluje na jačanje imunološkog sustava, sazrijevanje limfocita, djelotvorno pomažući u borbi protiv virusnih infekcija, te brani organizam od razornog djelovanja slobodnih radikala.

Prema tome slobodno servirajte agrume, breskve i paprike na stol. Žute boje je i žumance jajeta, bogato željezom i beta karotenom, dok je bjelanjak izvor cjelokupnih za život potrebnih esencijalnih aminokiselina. Jaje je i dobar izvor vitamina B skupine, korisnog za zdravlje kože, živčevlja te prijeko potrebnog za cjelokupan pravilan rast i razvoj. Osim tih namirnica, u žute se mogu još ubrojiti tjestenina, krumpir i kruh.

To su namirnice bogate složenim ugljikohidratima – tvarima koje nam najučinkovitije daju energiju za svakodnevni rad i moramo ih tijekom dana najviše unositi u organizam.

ZELENO – DJELUJE PROTIV POJAVE TUMORA

Ne može se više dogoditi da bilo koja osoba koja donekle vodi računa o pravilnoj prehrani, ne stavi barem nekoliko namirnica ove boje u svakodnevni jelovnik. Istraživanja su pokazala da zelene namirnice uvrštene u prehranu više puta na dan, u obliku voća i povrća, uvjetuju dvostruko smanjenje pojave tumora na jednjaku, želucu, gušterači, bubrezima i jetri.

Prema tome treba jesti blitvu, špinat, brokulu, kupus, raštiku, kelj, leću, bob, grašak, mahune, rigu, radič, šparoge. Nadalje, dajte mjesta u svakodnevnom jelovniku i jabukama, kruškama, grožđu...

Te namirnice sadržavaju značajnu količinu tanina, te klorofila koji pomaže u zarastanju rana, zatim magnezija, željeza, kroma, kalija, mangana - elemenata nužnih za pravilni fiziološki razvoj stanica i za održavanje hormonske ravnoteže. Te su namirnice osim toga i dobar izvor prehrambenih vlakana, onih topljivih i netopljivih u vodi koja pomažu u čišćenju organizma.

NARANČASTO – PROTIV ŠTETNOG DJELOVANJA SUNCA

Sve namirnice koje sadržavaju tu boju bogate su već spomenutim pigmentom beta-karotenom. To je pigment koji se u jetri metabolizira i pretvara u vitamin A. Taj je pak vitamin potreban u očuvanju zdravlje kože, da koža bude manje sklona borama, te da bude otpornija na štetno zračenje sunca koje se najčešće očizuje pojavom nespecifičnih eritema i opekotina.

Da bismo dobili dovoljno tih vrijednih tvari treba jesti mrkvu, dinju, buču, marelice, naranče.

Narančaste boje je i losos. Vrijedna riba u nutritivnom smislu jer daje visoko vrijedne aminokiseline, minerale i polinezasićene masne kiseline omega-3 tipa koje djeluju protuupalno i uspješno se suprotstavljaju sklonosti organizma prema razvoju alergijskih bolesti. Narančaste boje su i trilje i škampi, te kozice koji u sebi imaju nijacin – vitamin važan za pravilnu pretvorbu energije i zaštitu probavnog sustava.

SMEĐA BOJA – DOBRO DJELOVANJE NA CRIJEVA

Te su boje sve namirnice sastavljene od integralnog brašna, to jest brašna dobivenog od cjelovitog zrna. Te namirnice poput crnog kruha, tamne tjestenine, tamne riže, graha i leće imaju u sebi najveći izvor vitamina B i prehrambena vlakna koja pomažu u formiranju stolice i tonizaciji i čišćenju organizma. Na taj način smanjuje se rizik pojave tumora i ostalih kroničnih upalnih bolesti crijeva.

Postoje nadalje namirnice poput gljiva i smokava koje su dobar izvor kalija, dok suho voće i koštunjice daju i značajne količine vitamina E. Taj vitamin pomaže u borbi protiv prijevremenog starenja. A uz vitamin E, te namirnice su i dobar izvor cinka, minerala važnog za zdravlje imunološkog i reproduktivnog sustava.

CRVENO – DA BI DUŽE OSTALI VITKI I MLADI

Namirnice crvene boje, osobito voće i povrće, od rajčice pa do lubenice sadržavaju u većim ili manjim količinama biološko aktivnu tvar poznatu pod nazivom likopen. Tvar koja pomaže u očuvanju zdravlja i lijepe kože, ali i učinkovito sredstvo u borbi protiv tumora gastrološko-intestinalnog i urološko-genitalnog sustava.

Crveno meso preporučuje se jesti do jedanput na tjedan, sadržava naime velike količine željeza i vitamina B12, a obje su te komponente nužne za pravilan razvoj i sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca.

Priuštite si i jednu čašu crvenog vina na dan jer sadržava flavonoide i resveratrol, tvari koje pomažu u održavanju zdravima naše žile i štite od pojave ateroskleroze.

BIJELO – VAŽNO ZA ZDRAVLJE KOSTIJU

Povrće bijele boje, poput luka i češnjaka služe kao pomoćnici u svakodnevnoj borbi protiv visokih razina LDL kolesterola i pomažu u uspostavi normalnog omjera tog lošeg i tzv. dobrog ili HDL kolesterola u serumu. Time reguliraju i protočnost kroz arterije i kontroliraju krvni pritisak.

Postoje nadalje bijele namirnice kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, koje predstavljaju najdostupniji izvor minerala kalcija i fosfora, potrebnih za zdravlje i funkciju koštanog sustava. Osiguravajući dostatni unos tih minerala, mlijeko i osobito fermentirani mliječni proizvodi namirnice su važne za prevenciju osteoporoze.

Bijelo meso - meso piletine i puretine – visoko je vrijedan izvor lako razgradivih bjelančevina, a sadržava vrlo malo masti. Trebalo bi dva puta na tjedan takvo meso pripremati na teflon tavi, umjesto crvenog mesa. I naposljetku, bijela je i riža – visoko vrijedan izvor škroba i vitamina B skupine.

Dr.sc. Donatella Verbanac

MojDoktor.hr

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari