Sandra Krstev Barać

Datum objave: 02. 08. 2017.

OMG odnosno Oh My God (O moj Bože) dijeta jedan je od bizarnijih prijedloga za mršavljenje, a ipak knjiga „Six Weeks to OMG“  koja objašnjava postulate same dijete je u rekordnom roku postala prodavanija čak i od najpopularnije Dukan dijete.

Autor dijete je osobni trener Paul Khanna (pod pseudonominom Venice A. Fulton) koji je do svoje teorije došao nakon analize niza studija o metabolizmu i tjelesnoj masi. Plan je izvorno dizajniran za VIP klijentice s hollywoodske liste, no ubrzo je postao široko dostupan u već spomenutoj, sada već rasprodanoj, knjizi. 

OMG dijetni trikovi

Kako bi u 6 tjedana skinula oko 10 kilograma masnog tkiva, smanjila celulit, izravnala trbuh i poboljšala izgled kose, kože i noktiju kao što to obećava gospodin Fulton potrebno je pridržavati se sljedećih naputaka: 

Preskači doručak budući da ovaj obrok, prema autoru,  uopće nije najvažniji obrok u danu. Ako preskočiš doručak, omogućuješ tijelu da od ranog jutra troši masne naslage. Umjesto doručka svakako vježbaj. 

Umjesto doručka pij crnu kavu (bez šećera i mlijeka) jer je kava poznati stimulans, a ako se uzme na prazan želudac brže topi masno tkivo. Prema gospodinu Fultonu takav učinak može trajati 4 do 5 sati. 

Ujutro se okupaj u hladnoj vodi (temperatura vode neka bude između 15 i 20°C) jer će kupka pokrenuti uspavani metabolizam i aktivirati potrošnju masnih naslaga kako bi se održala tjelesna temperatura. Ako se užasavaš na samu pomisao, u hladnu vodu možeš uroniti i samo noge na 15 minuta.

Ograniči unos ugljikohidrata na maksimalno 120 g dnevno. Pritom je svejedno koji je izvor ugljikohidrata, pa su tako, prema autoru, ugljikohidrati iz brokule jednako loši kao i oni iz Coca- Cole i treba ih sve izbjegavati.

Izbjegavaj voćne smoothije i napitke, ali  i smanji unos voća općenito jer sadrže fruktozu koja potiče nastanak masnih naslaga i ne daje osjećaj sitosti.

Imaj 3 obroka dnevno, preskači međuobroke budući da ćeš tako lakše kontrolirati apetit, a i duži periodi bez hrane će potaknuti tijelo na sagorijevanje masnih naslaga

Jedi  za vrijeme danjeg svijetla jer jedenje uz umjetna svijetla po mraku mogu utjecati na razinu hormona i negativno se odraziti na način na koje se tijelo „ponaša“ s unesenim kalorijama.

Prednosti dijete

Bizarno koliko zvuči dijeta nije posve bez znanstvene utemeljenosti. Savjet da se jede tijekom dana, a ne po noći ima smisla i postoji niz studija koje pokazuju da kasni večernji obroci doprinose gomilanju suvišnih kilograma. Također, istina je da crna kava kao stimulans živčanog sustava potiče sagorijevanje masnih naslaga te da će hladna kupka potaknuti metabolizam, no upitno je koliko će taj učinak potrajati.

Nedostaci dijete

Dijeta je neozbiljna i banalna. Donosi tek nekolicinu savjeta od kojih su većina upitni. 

Ideja da je bolje preskočiti doručak nije u skladu  sa stotinama istraživanja koja pokazuju da osobe koje redovito doručkuju lakše održavaju tjelesnu masu nego ona koja to ne čine. Također, stavljanje svih ugljikohidrata u jedan „ nepoželjni koš“ znak je nepoznavanja znanosti o prehrani.

Budući da je riječ o proteinskoj dijeti, za očekivati je da dijeta obiluje i zasićenim mastima s nepovoljnim učinkom na zdravlje srca i krvnih žila. Također, dijeta je siromašna složenim ugljkohidratima koji daju energiju, prehrambenim vlaknima, vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. 

Moguća je pojava zatvora (ostipacije) i bolesti crijeva zbog nedostaka vlakana, a riskira se i bolest bubrega te osteoporoza zbog velikog unosa proteina. 

Gubitak kilograma koji dijeta obećava je prevelik što daje naslutiti i da bi dijeta mogla usporiti bazalni metabolizam te dovesti do ponovnog debljanja osobito iz razloga što nije riječ o dugoročnom planu.

Dijeti nedostaju konkretne upute za sve skupine namirnica zbog čega se ostavlja velik prostor za unos nezdravih namirnica. 

Mišljenje  stručnjaka
Riječ je o dijeti čija se načela kose sa svim nutricionističkim načelima. Plan bi uistinu mogao dati kratkoročne rezultate, no zbog demoniziranja svih ugljikohidrata dugoročno je neodrživ i riskira se jo-jo efekt dijete.  

Primjer jelovnika
Doručak

• Crna kava bez šećera i mlijeka
Ručak  
• Rižoto s piletinom
Užina
• Svježi posni sir
Večera
• File lososa i povrće na žaru

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari