Sandra Krstev Barać

Datum objave: 02. 08. 2017.

Jutarnja banana dijeta djelo je Hitoshija Watanabea i njegove supruge Sumiko, farmaceutkinje sa širokim poznavanjem preventivne medicine.

Dijeta je nastala sasvim slučajno, metodom pokušaja i neuspjeha samog gospodina Watanebea, koji je tek nakon što je uveo svakodnevni unos banane za doručak te počeo piti vodu na sobnoj temperaturi i večerati znatno prije vremena za spavanje skinuo zavidan broj suvišnih kilograma. Rezultati su supružnike toliko oduševili da su o tome izvijestili na najpopularnijem japanskom socijalnom portalu  zvanom Mixi (nešto poput Facebooka) gdje se priča ubrzo proširila. Nedugo zatim tematikom su se počeli baviti i mediji. Kada su po trgovinama banane postale najtraženija roba, postalo je sasvim jasno da je rođena nova hit dijeta.  

Osnovni principi

Kao što i samo ime govori, prvo i osnovno pravilo dijete je konzumacija isključivo sirovih banana za doručak uz čašu – dvije vode na sobnoj temperaturi. S druge strane, za ručak i večeru ne postoje izričita pravila što i koliko jesti. Ipak, desert je zabranjen, a mlijeko, mliječne proizvode i alkohol bi trebalo što više ograničiti. Nakon 15 h dozvoljen je međuobrok u vidu čokolade ili keksa, iako se najviše potiče unos voća. 

Važno je pravilo ne jesti nakon 20 h kako bi se potaknulo sagorijevanje kalorija. Bitno je dovoljno spavati, barem osam sati, jer nedostatak sna potiče prejedanje te želju za slatkom i masnom hranom.

Zbog toga na počinak valja poći najkasnije u ponoć. Jedini napitak čije se unos potiče uz obroke i tijekom dana je voda sobne temperature u neograničenim količinama. Nezaslađeni čaj ili kava može povremeno zalutati u tvoj jelovnik, ali ne smije preći u naviku.

U skladu s japanskom filozofijom svjesnog jedenja i jutarnja banana dijeta propagira polagano i temeljito žvakanje i jedenje te uživanje u okusima hrane. Na taj način se sprječava prekomjerno uzimanje hrane.

Ako nisi ljubitelj vježbanja, sa jutarnjom banana dijetom nema straha. Vježbanje, naime, nije obvezno, no ono će ubrzati metabolizam.

Teorija u podlozi dijete

Zagovornici jutarnje banane dijete kunu se u njenu učinkovitost, a kako se ona munjevito širi zapadnom hemisferom oformljenje su razne teorije koje pokušavaju objasniti mehanizam njenog djelovanja. Nekako je najprihvatljivija teorija koja se usredotočuje na rezistentni škrob u banani.

Rezistentni škrob se, naime, prirodno nalazi u ugljikohidratnim namirnicima poput zelenih banana (što su zrelije, sadržaj je manji), krumpiru, žitaricama i mahunama, no samo ako su te namirnice hladne. Na temelju znanstvenih spoznaja, poznato je da rezistentni škrob, međudjelujući s procesima fermentacije u crijevima, smanjuje osjećaj gladi, a prema nekim autorima potiče i razgradnju masnog tkiva.

Postoji još jedna popularna teorija u pozadini banana dijete s mnogim pristašama, koja tvrdi da banana sadrži određene enzime, aktivne samo ako su one u sirovom stanju, koji ubrzavaju probavu i eliminaciju rezultirajući brzim gubitkom tjelesne mase.

Činjenica je da vlakna sadržana u bananama imaju povoljan učinak na sitost i probavu, no to nikako nije dovoljno da izazove revoluciju u industriji mršavljenja.

Prednosti dijete

Praktična, jednostavna i ekonomski povoljna jutarnja banana dijeta ne zahtijeva pretjerana odricanja što psihološki djeluje povoljno, a i lakše se pridržavati smjernica. Potiče na unos tekućine i to mlake vode koja pomaže rad i funkcioniranje probave. Svakako zlata vrijedan je savjet sa se ne jede nakon 20 h kada smo najskloniji nekontrolirano grickati pred televizijom ili u društvu i nagomilavati suvišne kilograme. Lijeganje najkasnije u ponoć uspostavlja povoljan biološki ritam koji ne ostavlja samo pozitivan učinak na liniju, već i cjelokupno zdravlje. 

Valja pozdraviti poticanje na sporo jedenje, budući da osjećaj sitosti kasni pa je na takav način puno lakše uočiti sitost i spriječiti pretjerano konzumiranje hrane.

Jutarnja banana dijeta je vjerojatno jedna od rijetkih koja potiče i na dobro raspoloženje, što zbog dovoljno sna i odmora, što zbog samih banana koje, među ostalim, sadrže triptofan koji se u tijelu pretvara u serotonin, hormon dobrog raspoloženja.

Nedostaci dijete

Odmah uočljiv nedostatak dijete je njena monotonost. Naime, početan entuzijazam od doručkovanje sirove banane može vrlo brzo splasnuti kada se uvidi da je ona na jelovniku aposlutno svaki dan. Banana je uistinu vrijedna namirnica bogata vlaknima i mineralima osobito kalijem, za koju je svakako poželjno da je uvrstiš u svoj jelovnik, međutim pripisivanje čarobnih moći jednoj jedinoj namirnici je u najmanju ruku nerealno, a i neminovno podsjeća na prijašnje hit dijete poput dijete s grejpom ili juhe od kupusa koje su samo potvrdile da čarobna hrana ne postoji.

Dodatno, teško je prihvatiti i logično obrazložiti prijedlog da se tijekom dana jede neograničeno iz jednostavne činjenice što neograničenost i uspješno mršavljenje su dva obrnuto proporcionalna pojma, pa je valjda jasno da što si neumjereniji u jelu to manje kilograma gubiš.

Nepravedno zapostavljanje drugih vrsta voća svakako nije pohvalno. Jedno od osnovnih postavki pravilne prehrane je raznolikost kako bi se organizmu osiguralo mnoštvo raznih nutrijenata, što ovdje nije slučaj.

Mlak pristup prema tjelovježbi je još jedan veliki minus ove dijete. Redovita tjelesna aktivnost je u osnovi svakog kvalitetnog programa mršavljenja i njegovo neopravdano izostavljanje neće pronaći opravdanje niti u jednog stručnjaka.

Napomena
Ukoliko boluješ od dijabetesa ili imaš niski krvni tlak prije dijete se obavezno posavjetuj s liječnikom.

Ogledni primjer jelovnika
Doručak: 2 banane, 1-2 čaše mlake vode
Ručak: rižoto s gljivama, pohani odrezak, mlaka voda
Međuobrok (15 h): 2 reda čokolade, mlaka voda
Večera (ne kasnije od 20 h): juha od povrća s malo tjestenine, tunjevina na žaru, krumpir salata, mlaka voda

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari