Sandra Krstev Barać

Datum objave: 01. 08. 2017.

Jenny Craig dijeta je prisutna na tržištu već 20-ak godina, no pravu je renesansu doživjela unatrag nekoliko godina kada je zadobila slavne pobornike poput Kirstie Alley, Queen Latifah i Mariah Carey.

Temelj dijete čini pakirana dijetalna gotova hrana koja je najčešće dostupna u smrznutom obliku. Dijeta je „pojačana“  savjetnicima čiji je zadatak utvrditi energetski unos osobe na dijeti, kreirati plan dijete sačinjen od Jenny Craig hrane te konstantno pratiti napredak kao i poticati na ustrajnost. Onima koji se odluče za Jenny Craig dijetu na raspolaganju su dva progama: Jenny Craig in Centre i Jenny Craig Direct

„Jenny Craig in Centre“ podrazumijeva praćenje programa u lokalnim prehrambenim centrima koji su rasprostranjeni diljem svijeta. Svaka osoba na ovom programu jednom tjedno ima sastanak sa svojim savjetnikom. Na tjednim se sastancima osoba redovito važe te dobiva potporu svoga savjetnika. U slučaju kriznih trenutaka, dostupna je i non-stop online podrška. 

Osobama koje preferiraju samostalno provođenje programa kod kuće na raspolaganju je „Jenny Craig Direct“. Savjetovanje se u ovom slučaju vrši telefonski, a posebno pripremljeni obroci stižu na prag doma.  Na raspolaganju je, također, non stop on-line podrška. 

O Jenny Craig hrani pobliže

Kamen temeljac Jenny Craig dijete istoimena je hrana. U osnovi, to je doručak, ručak, večera i desert koje samo treba otpakirati, eventualno zagrijati u mikrovalnoj i pojesti. Svi obroci u programu kreirani su na način da osiguravaju oko 60% ugljikohidrata, 20% proteina i 20% masti te da obiluju prehrambenim vlaknima. Izbor gotovih jela je velik, od tosta s bobičastim voćem, palačinki, vegetarijanskih kobasica, tjestenine s piletinom do čokoladne torte za desert.  Uz ove obroke, program potiče unos voća i povrća te niskomasnih mliječnih proizvoda. Dnevni programi prehrane variraju od 1200 do 2300 kcal, ovisno o potrebama pojedinca.

Niti jedna hrana nije posve zabranjena, već se potiče umjerenost. Osobe na dijeti se educiraju o hrani koju bi trebalo ograničiti zbog njihovog visokog energetskog sadržaja te hrani u kojoj mogu uživati bez grižnje savjesti poput povrća i salata. 

Naglasak  je i na psihološkim čimbenicama u kontroli tjelesne mase pa se tako pretjerano jedenje povezuje s emocionalnim problemima kojima se suprostavlja pozitivnim životnim promjenama.

Sastavni dio programa je i tjelovježba, ne samo kao sredstvo za mršavljenje već i način eliminacije stresa. Savjetuje se bavljenje tjelovježbom koja osobu veseli i opušta, a dostupna je i serija fitness videa besplatno. 

Za osobe na programu kreiran je i posebni vitaminsko-mineralni dodatak prehraniMultiPlus, čije se svakodnevno uzimanje savjetuje.

Konačni cilj programa je postupno zamijeniti gotove Jenny Craig obroke uravnoteženim obrocima koje osoba sama priprema. Time se potiče dugotrajno usvajanje zdravog životnog stila te samim time održavanje postignute tjelesne mase.

Koliki gubitak kilograma možeš očekivati?

Jenny Craig program je dizajniran na način da se tjedno gubi 0,5 -1 kg. Savjetuje se da adolescenti i žene koje doje gube suvišne kilograme sporijim ritmom od 0,25 kg tjedno. 

Prednosti dijete

Jenny Craig je jednostavna i raznolika dijeta u kojoj nema brojanja kalorija i zabranjenih namirnica. U skladu je s nutricionističkim preporukama te omogućuje polagani gubitak kilograma što je za organizam puno prihvatljivije od „ekspresnog“ mršavljenja. Gotovi obroci su praktični, osobito za osobe koje zbog prirode posla nemaju vremena provoditi odviše vremena u kuhinji.  Educira o  nutritivnoj vrijednosti namirnica te uči važnost kontrole porcija. Podrška savjetnika može pomoći u ustrajnosti na dijeti. Potiče na tjelesnu aktivnost i usvajanje zdravih životnih navika što su sve pozitivne točke. 

Nedostaci dijete

Savjetnici u programi nisu educirani nutricionisti već trgovci čiji prihodi ovise o količini prodanih obroka. Time je upitna njihova stručnost i objektivnost u procjeni problema. Sam program je poprilično skup – procjenjuje se da dijeta tjedno košta oko 100 američkih dolara (cca 600 kn). Moguć je osjet gladi zbog niske energetske vrijednosti obroka. Također, dugotrajno praćenje dijete može postati zamarujuće, osobito ako osobi okusno ne odgovaraju gotova jela. 

Dijeta nije prikladna za vegane, kao ni za osobe s određenim alergijama na  hranu. 

Iako su Jenny Craig centri dosta rasprostranjenji diljem svijeta, u Hrvatskoj ih još nema. 

Mišljenje stručnjaka

U osnovi, dijeta je nutritivno izbalansirana i zadovoljava potrebe na nutrijentima, osobito pri višim kalorijskim unosima i uzimanju preporučenog dodatka prehrani. Iako je Jenny Craig program mršavljenja prisutan još od 1983. godine nema kvalitetnih dokaza o dugoročnoj učinkovitosti održanja izgubljenje tjelesne mase. Time sama dijeta postaje skup način mršavljenja u usporedbi s drugim dijetama. 

Napomena stručnjaka
Kako bi se izvukli maksimalni rezultati iz programa savjet je posve iskoristiti tjedno individualno savjetovanje i što bolje usvojiti pravila prelaska s Jenny Craig gotova jela na samostalnu prehranu.

Zanimljivo je da je studija objavljena 2010. godine u časopisu Journal of the American Medical Association provedena na 332 ispitanika pokazala da  je Jenny Craig dijetu  u usporedbi s drugim dijetama (poput Atkinsa, Weigh Watchersa...) dugoročno najlakše pratiti. No, ove rezultate treba uzeti s rezervom budući da su ispitanici 2 godine besplatno dobivali Jenny Craig hranu. Pitanje je da li bi bili toliko ustrajni da su morali te iste obroke cijelo vrijeme plaćati. 

Primjer jelovnika
Doručak: Tost sa sirupom (Jenny obrok) i ½ šalice obranog mlijeka
Međuobrok: Praline (Jenny snack) i ½ šalice obranog mlijeka
Ručak: Pesto pizza ( Jenny obrok), salata začinjena (Jenny) preljevom za salatu 
Međuobrok: Jenny kiflice sa sirom
Večera: Tjestenina s piletinom (Jenny obrok), 1/2 šalice mrkve na pari
Večernji zalogaj: naranča
Napomena: uz večeru uzeti MultiPlus (Jenny dodatak prehrani)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari