Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Dr. William Howard Hay je 1911. godine predstavio princip po kojemu bi se trebala kombinirati hrana. Prema dr. Hayu, osnovni uzrok zdravstvenih tegoba je loše kemijsko stanje u organizmu. Loše kemijsko stanje u organizmu je kiselost (acidiza) koja se javlja uslijed stvaranja i akumuliranja kiselina, koje su produkt probave i metabolizma, u količinama većim od onih koje organizam može eliminirati.

Acidoza smanjuje razinu za organizam važnih alkalnih rezervi što uzrokuje autointoksikaciju.

Dr. Hay je klasificirao hranu u tri skupine:

  1. Hrana koja potiče stvaranje alkalnih rezervi: tu spadaju voće i povrće. Čak i voće kiselog okusa, primjerice limun, doprinosi stvaranju alkalnih soli u organizmu.

  2. Koncentrirani proteini kao što je meso, riba, mlijeko, jaja. Krajnji produkt razgradnje ovih namirnica u organizmu su kiseline.

  3. Koncentrirani ugljikohidrati ili namirnice bogate škrobom, također razgradnjom stvaraju kiseline.

Dr. Hay smatra da, iako je i proteinima i ugljikohidratima krajnji produkt u organizmu kiselina, oni zahtijevaju različite uvjete za probavu i nikako se ne bi smjeli kombinirati u istom obroku.

U tablici su liste namirnica, a ispod su smjernice kako bi prema dr. Hayu trebalo kombinirati namirnice.

 

 

 

Lista A

Lista B

Lista C

perad sjemenke biskvit
sir orašasti plodovi kruh
meso biljke kolači
riba vrhnje krekeri
jaja maslac zob
soja maslinovo ulje tjestenina
jogurt salate riža
proteini većina povrća škrobne namirnice
    šećer/med
     

Možete kombinirati sve namirnice sa liste A i liste B
Možete kombinirati sve namirnice sa liste C i liste B
Nikada ne kombinirajte namirnice sa liste A i liste C

Kombinirajte povrće ili salate sa mahunarkama, grahom, lećom – potrudite se da vam ove i neprocesirane namirnice čine osnovu prehrane.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijetoterapija,

Komentari