Dr. William Howard Hay je 1911. godine predstavio princip po kojemu bi se trebala kombinirati hrana. Prema dr. Hayu, osnovni uzrok zdravstvenih tegoba je loše kemijsko stanje u organizmu. Loše kemijsko stanje u organizmu je kiselost (acidiza) koja se javlja uslijed stvaranja i akumuliranja kiselina, koje su produkt probave i metabolizma, u količinama većim od onih koje organizam može eliminirati.
Acidoza smanjuje razinu za organizam važnih alkalnih rezervi što uzrokuje autointoksikaciju.
Dr. Hay je klasificirao hranu u tri skupine:
-
Hrana koja potiče stvaranje alkalnih rezervi: tu spadaju voće i povrće. Čak i voće kiselog okusa, primjerice limun, doprinosi stvaranju alkalnih soli u organizmu.
-
Koncentrirani proteini kao što je meso, riba, mlijeko, jaja. Krajnji produkt razgradnje ovih namirnica u organizmu su kiseline.
-
Koncentrirani ugljikohidrati ili namirnice bogate škrobom, također razgradnjom stvaraju kiseline.
Dr. Hay smatra da, iako je i proteinima i ugljikohidratima krajnji produkt u organizmu kiselina, oni zahtijevaju različite uvjete za probavu i nikako se ne bi smjeli kombinirati u istom obroku.
U tablici su liste namirnica, a ispod su smjernice kako bi prema dr. Hayu trebalo kombinirati namirnice.
|
|
|
Lista A |
Lista B |
Lista C |
perad | sjemenke | biskvit |
sir | orašasti plodovi | kruh |
meso | biljke | kolači |
riba | vrhnje | krekeri |
jaja | maslac | zob |
soja | maslinovo ulje | tjestenina |
jogurt | salate | riža |
proteini | većina povrća | škrobne namirnice |
šećer/med | ||
Možete kombinirati sve namirnice sa liste A i liste B
Možete kombinirati sve namirnice sa liste C i liste B
Nikada ne kombinirajte namirnice sa liste A i liste C
Kombinirajte povrće ili salate sa mahunarkama, grahom, lećom – potrudite se da vam ove i neprocesirane namirnice čine osnovu prehrane.