Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Feingold prehrana koju je kreirao je dr. Benjamin Feingold, pedijatar i alergolog temelji se na eliminiranju svih sintetičkih bojila, aditiva, konzervansa i salicilata iz prehrane. Smatra se da ove supstance utječu na probleme u ponašanju, kao što su hiperaktivnost, poteškoće u učenju te na smanjenu koncentraciju.

Tko provodi ovu dijetu?

Ovu dijetu najčešće provode djeca i odrasli kojima je dijagnosticirana ili se sumnja na hiperaktivnost ili imaju poteškoće sa nedostakom koncentracije. Također je provode i osobe koje žele iz prehrane izbaciti aditive.

Što kažu pristalice ove prehrane?

Feingoldova prehrana zasniva se na premisi da salicilati mogu uzrokovati hiperaktivnost. Uspješnost prehrane ovisi o stupnju osjetljivosti osobe na salicilate, prehrambene aditive i količinu aditiva prisutnih u prehrani.

Prema Feingold udruženju, djeca ispod šest godina na dijetu reagiraju unutar jednog tjedna; djeca iznad šest godina pozitivne rezultate postižu nakon dva do šest tjedana.

Što kažu kritičari?

U nekim studijama, hipoteza da salicilati uzrokuju hiperaktivnost, nije se uspijela održati. Feingoldova prehrana je kompleksna i zahtijeva nadzor profesionalaca upoznatih sa ovom vrstom prehrane.

Što treba izbjegavati?

Ograničavanje unosa salicilata – sastojka sličnog aspirinu koji se nalazi u voću i povrću – osnova je Feingoldove prehrane. Dr. Feingold preporuča osobama koje su osjetljive na salicilate izbjegavanje namirnice koje ih sadržavaju, a to su primjerice: bademi, jabuke, breskve, bobičasto voće, trešnje, aspirin, kava, krastavci, grožđe, nektarine, marelice, papar, šipak, čaj, rajčice, vino, šljive. 

Koje namirnice su sigurne?

Banane, kruh, grah, leća, kupusnjače, žitarice, pahuljice, mliječni proizvodi, jaja, riba, meso, kruške (oguljene), krumpir, perad te školjke.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijetoterapija,

Komentari