Sandra Krstev Barać

Datum objave: 01. 08. 2017.

Fast dijeta opisana je u knjizi Fast Diet autora dr. Michaela Mosleya i Mimi Spencer te se temelji na povremenom postu.  

Uz pomoć njega, tvrde autori, možemo zavarati naše tijelo da misli da je pred njime period gladi čime organizam počinje koristiti masne naslage kao izvor energije. Uz gubitak suvišnih kilograma, povremeni post prema istraživanjima njenih autora smanjuje rizik od čitavog niza bolesti povezanih sa starenjem i općenito poboljšava raspoloženje.

Principi Fast dijete

Dijeta se često naziva i 5:2 dijetom jer je njen princip vrlo jednostavan: 5 dana u tjednu se jede normalno dok se 2 dana u tjednu kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog unosa. Konkretno to za žene podrazumijeva unos od  otprilike 500 kcal, a za muškarce 600 kcal dnevno. Bitno je da dani posta nisu uzastopni, a samo „trošenje“ dozvoljenih kalorija je prepušten tebi na volju.  Ako ti odgovara 500 kcal pojesti u jednom obroku, možeš to učiniti, no dr. Mosley preferira rasporediti ih kroz 2 obroka – doručak i večeru, dok Mimi Spencer propagira više malenih obroka tijekom dana. 

Tijekom cijele dijete potiče se unos  hrane bogate proteinima i vlaknima jer će pružiti dulji osjećaj sitosti. Na jelovniku bi se trebala naći riba, meso, mahunarke i povrće.  Također, u danima kada se „posti“ valja izbjegavati rafinirane žitarice, osobito tjesteninu, rižu, ali i krumpir. 

Držeći se ove dijete žene mogu očekivati gubitak oko 0,5 kg tjedno, a muškarci nešto veći. Uspjeh uvelike ovisi o prehrani u danima kada se ne posti stoga je bitno ne „raspustiti“ se tih 5 dana, već jesti umjereno. Ukoliko želiš brže gubiti kilograme možeš probati svaki drugi dan smanjiti kalorijski unos.  Tada to postaje dijeta 4:3 – pravila su i dalje ista samo se 4 dana u tjednu jede normalno, a 3 se unosi 500 odnosno 600 kcal. 

Jednom kada se postigne željena tjelesna masa prelazi se na model 6:1  - 6 dana normalnog jedenja i 1 dan smanjenog kalorijskog unosa kako se izgubljeni kilogrami ne bi povratili.

Tjelesnu aktivnost autori dijete ne naglašavaju posebno, ali  ističu da je moguće se njome baviti i u danima kada je smanjen kalorijski unos, ali samo ako se osjećaš dobro. U suprotnom izbjegavaj intenzivnu tjelesnu aktivnosti. 

Tko ne smije na Fast dijetu

Fast dijeta nije primjerena za djecu, trudnice i dojilje. Također, osobe koje boluju od dijabetesa tip 1 ili primaju inzulin i osobe koje se oporavljaju od operacije ne bi smjele prakticirati ovu dijetu. Ukoliko piješ lijekove, osobito Varfarin (antikoagulans) trebala bi se prije početka dijete savjetovati s liječnikom. 

Prednosti dijete

Dijeta je jednostavna i ne pretjerano restriktivna što omogućuje dulje praćenje. Budući da dani smanjenog kalorijskog unosa nisu uzastopni, lakše je prebrodriti razdoblja krize i ne pretjerivati s hranom u „normalnim“ danima.  Pridržavanjem dijete se unosi manje kalorija nego inače stoga je gubitak kilograma vrlo vjerojatan. 

Nedostaci dijete

U danima kada se unosi 500 odnosno 600 kcal vjerojatna je pojava gladi pa je potrebno dobro isplanirati jelovnik kako  bi minimizirao rizik od  izgladnjivanja i posljedičnog prejedanja tijekom dana. 

Model održavanja izgubljenih kilograma dugoročno zahtijeva 1 dan smanjenog kalorijskog unosa što bi nekim pojedincima moglo teško pasti. 

Dijeta nije primjerena za osobe koje vole strukturirane programe i stroga pravila. Također,  tjelovježba kao sastavni dio kvalitetnog mršavljenja nije dovoljno naglašena u dijeti. 

Napomena
U danima kada se ne osjećaš dobro, bolje je ne smanjivati kalorijski unos kako ti organizam ne bi bio pod dodatnim stresom. 

Primjer jelovnika
Dan kada se smanjuje kalorijski unos: 
Doručak: zobena kaša s jogurtom, jabuka
Večera: pirjana piletina i povrće pripremljeno na pari 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari