Sandra Krstev Barać

Datum objave: 01. 08. 2017.

Dr. Ralph Felder i Carol Colman stoje iza dijete koja će mnoge zainteresirati jer, kako tvrde, može dodati godine životu. 

Proučivši studije koje su se bavile terapeutskom moći određene hrane, autorski dvojac je prenio znanost u kuhinji i napisao knjigu The Bonus Years Diet: 7 Miracle Foods That Can Add Years to Your Life. Vrlo jednostavno, riječ je o 7 namirnica koje je potrebno uvrstiti u svakodnevnu prehranu i na taj način produljiti životni vijek za prosječno 4,8 godina ako je riječ o ženama, odnosno 6,6 godina ako je riječ o muškarcima. 

7 čudotvornih namirnica

Osnovna ideja dijete je redoviti unos, prema autorima, čudotvornih, nutritivno vrijednih namirnica, koje neće samo produljiti tvoj životni vijek već i pomoći u smanjenju bolesti srca i upalnih stanja.  Autori ističu da odabrane namirnice smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 75%, naravno ukoliko se konzumiraju u predloženim količinama. 

7 čudotvornih namirnica su:

  • Crno vino koje valja svakodnevno konzumirati u količini od 0,3 do 1,5 dcl. 
  • Tamna čokolada koju dnevno možeš pojesti u količini od 30 do 60 g.
  • Orašasti plodovi se svakodnevno moraju naći na jelovniku u količini od 60 g. 
  • Jedan režanj češnjaka mora postati tvoja svakodnevnica. 
  • Ribu je potrebno konzumirati 3 puta tjedno u količini od 90 do 150 g.
  • Voće i povrće dnevno treba unijeti u količini od 4 šalice sirove namirnice. 

Kao dodatak čudotvornim namirnicama, u prehranu možeš uvrstiti cjelovite žitarice, mahunarke, kvalitetno maslinovo ulje, soju, zeleni čaj jer će sve ove namirnice zahvaljujući bogatstvu vrijednih tvari poboljšati rad tvojeg tijela. 

Tjelovježba je važan dio dijete i autori preporučuju intenzivniju aktivnost od barem 30 minuta 5 puta tjedno. Što je aktivnost intenzivnija, to će i životni vijek biti dulji.  

Prednosti dijete

Dijeta potiče unos namirnica kojima su  brojna istraživanja pripisala pozitivan učinak na zdravlje, i to osobito na zdravlje srca i krvnih žila. Također, dijeta određenim dijelom prati aktualne nutricionističke preporuke. Nema odricanja niti brojanja kalorija što za mnoge osobe djeluje stimulativno. Također, dijeta je ukusna i lako ju je pratiti. 

Tjelovježba je sastavni dio dijete čime se postižu bolji rezultati. 

Nedostaci dijete

Gubitak suvišnih kilograma je stavljen u drugi plan i, s obzirom na individualne potrebe svakog pojedinca, pitanje je da li uistinu dovodi do mršavljena. Nakon nekog vremena može postati zahtjevno svaki dan unositi čudotvorne namirnice čime dijeta uskoro postaje monotona. 

Određene namirnice poput mesa peradi ili mliječnih proizvoda su nepravedno zapostavljeni što nosi sa sobom rizik od nutritivnih deficita. 

Napomena
Knjiga The Bonus Years Diet donosi brojne recepte, a u obzir su uzeti i osobe koje boluju od dijabetesa ili pate od intolerancije na gluten. 

Ogledni jelovnik
Doručak

•    Zobena kaša sa bademima, orasima i bobičastim voćem
Međuobrok
•    Voće po želji
Ručak
•    Salata od zelenog povrća, slanutka, rajčice 
Međuobrok
•    Tamna čokolada
Večera
•    Tuna s grilla
•    Blitva na lešo začinjena maslinovim uljem i češnjakom
•    Crno vino

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari