Sandra Krstev Barać

Datum objave: 31. 07. 2017.

Dijeta 17 dana temelji se na teoriji „metaboličke pomutnje“ kako tvrdi njen autor dr. Mike Moreno.  Ideja je promjena načina prehrane svakih nekoliko tjedana kako organizam ne bi postigao stanje homeostaze čime se postiže veća potrošnja energija i gubitak masnih naslaga. Dijeta je popularnost stekla 2010. godine kada je gostovanje kod dr. Phila autoru donijelo planetarnu popularnost. Knjiga The 17 Day Diet: A Doctor's Plan Designed for Rapid Results preko noći je postao bestseller, a dijeta je i danas popularna u hollywoodskim krugovima. 

Dijeta u 4 faze

Dijeta 17 dana se temelji na tzv. čistom jedenju što podrazumijeva zabranu unosa hrane koja sadrži šećere te procesiranu i prženu hranu.  Poput brojnih popularnih dijeta 17 dnevna dijeta je ciklična odnosno unos određenih namirnica mijenja se u 4 faze kojima se stiže do zadanog cilja.

Sama dijeta ne traje 17 dana, već je tolika duljina trajanja svake pojedine faze. 

Prva faza naziva se „Ubrzanje“ (Accelarate) i omogućuje brz gubitak kilograma budući da se unosi oko 1200 kcal dnevno.  Riječ je o fazi koja se temelji na unosu proteina i povrća dok je unos ugljikohidrata i masti maksimalno ograničen.  U ovoj se fazi bez posebnog ograničenja unosi riba, meso peradi (bez kožice) i povrće te je dozvoljeno unijeti 2 serviranja voća i jogurta dnevno. Unos masnoća je potrebno ograničiti na 1-2 žlice dnevno pri čemu je najbolje odabrati maslinovo ili laneno ulje.  

U ovoj je fazi zabranjen unos svih namirnica bogatih škrobom poput žitarica, krumpira, mahunarki. Također, ne smije se unositi crveno meso, suhomesnati proizvodi, plodovi mora, alkohol, voćni sokovi. 

Nakon 17 dana prelazi se na drugu fazu ili fazu „Aktivacije“  (Activate) tijekom kojeg se organizam treba „resetirati“ kroz naizmjenično povećanje i smanjene kalorijskog unosa. Prema autoru, tom se tehnikom stimulira potrošnja masti i sprječava pojava platoa.  Ova faza traje također 17 dana, a sastoji se od naizmjeničnog izmjenjivanja dana kada se hrani kao u fazi 1 i dana kada se u prehranu može uključiti svo krto meso, plodovi mora i 2 serviranja „prirodnih“ škrobnih namirnica konkretno cjelovitih žitarica i mahunarki.

I dalje su zabranjeni proizvodi od žitarica (kruh, tjestenina, pahuljice za doručak…), alkohol, voćni sokovi, masno meso, mesne prerađevine. 

Slijedi faza „Ispunjenja cilja“ (Achive) u kojoj je cilj razviti pravilne prehrambene navike. U ovoj se fazi oprezno uvodi još ugljikohidrata, a smanjuje unos proteina. Konkretno, dozvoljeno je uz sve namirnice iz prve dvije faze jesti i 1 serviranje kruha i 1 serviranje tjestenine te 1-2 serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda poput niskomasnog sira ili obranog mlijeka.  I izbor masnoća je veći pa se tako na tanjuru može naći orašasto voće, sjemenke, light majoneza ili light margarin. Dozvoljen je i unos 1 alkoholnog pića.

I dalje je nužno izbjegavati masno meso, mesne prerađevine,  procesirane žitarice, voćni sok. 

Posljednja faza smatra se fazom održavanja i naziva se „Dolazak na cilj“ (Arrive). Podrazumijeva konzumaciju hrane iz prve tri faze od ponedjeljka do petka, dok je vikendom dozvoljeno uživanje u  1-3 obroka koji se inače ne nalaze u dozvoljenim namirnicama. Pritom je u njima potrebno uživati umjereno, bez prejedanja. Za vikend je dozvoljeno i popiti 1-2 alkoholna pića dnevno. 

Tijekom cijelog vremena provođenja dijete vrijedi pravilo da se voće  i škrobne namirnice ne smiju jesti poslije 14h. Autor također savjetuje svakodnevno ispijanje 2-3 šalice zelenog čaja kako bi se ubrzalo mršavljenje. 

Dijeta za vrijeme PMS-a

Za vrijeme PMS-a dr. Mike Moreno savjetuje unos soje i 15-30 g tamne čokolade svakodnevno. U ovom je razdoblju dozvoljeno i povećati unos složenih  ugljikohidrata i voća na 3 serviranja dnevno.

Zauzvrat valja izbjegavati kofein, rafinirane šećere, alkohol i mliječne proizvode jer mogu pogoršati simptome. 

Uloga tjelovježbe

Tjelesna aktivnost je važan dio programa te se  i ona provodi ciklički odnosno u fazama.  Tako se tijekom prve i druge faze savjetuje 17 minuta lagane aktivnosti poput šetnje svaki dan.  Tijekom treće faze vrijedi povećati aktivnost na 40-60 minuta aerobne tjelovježbe većinu dana.  U posljednjoj fazi kao dodatak tjelovježbi u tjednu potrebno je vježbati po želji i 1h vikendom.

Napomena stručnjaka

Dijeta se vrlo lako može prilagoditi vegetarijancima na način da se životinjski izvori proteina zamijene sojom i mahunarkama. 

Prednosti dijete

Program  istovremeno donosi  i strukturirana pravila i fleksibilnost te je velika vjerojatnost da će, barem u prvoj fazi, dati rezultate.  Pozitivno je izbacivanje procesirane i pržene hrane iz jelovnika. Zbog konstantne izmjene faza  postoji mala vjerojatnost da će dijeta dosaditi.  Također, tjelovježba je važan dio programa, a poznato je da bez nje nema kvalitetnog mršavljenja. 

Nedostaci dijete

Početnih 1200 kcal je prerestriktivno za većinu ljudi čime je gubitak kilograma prebrz.  Također,  riječ je o još jednoj inačici proteinske dijete koja sa sobom nosi i zdravstvene rizike.  Unatoč zanimljivoj teoriji o „metaboličkoj pomutnji“ znanstveni dokazi o njoj ne postoje.  Zabrana unosa voća nakon 14h također nema znanstvene utemeljenosti. 

Dozvola da se za vikend „počasti“ vrlo lako može poništiti postignute rezultate u tjednu.  Unatoč tvrdnji da potiče razvoj pravilnih prehrambenih navika dijeta korisnika vrlo lako ostavlja izgubljenim među brojnim pravilima. 

Primjer jelovnika

1. faza: Ubrzanje
Doručak: niskomasni jogurt s bobičastim voćem, zeleni čaj
Ručak:  salata od rajčice, krastavca i zelene salate, zeleni čaj
Međuobrok: jabuka
Večera: riba pripremljena na grill tavi, blitva ne lešo, zeleni čaj

2. Faza: Aktivacija
Doručak: Omlet od bjelanjka jajeta, naranča, zeleni čaj
Ručak: Salata od špinata, rajčice i paprike, zeleni čaj
Međuobrok:  Niskomasni jogurt
Večera: pečena pureća prsa, zelena salata, zeleni čaj 

3. faza: Ispunjenje cilja
Doručak: muesli s obranim mlijekom, voće po želji, zeleni čaj
Međuobrok: voće po želji
Ručak: integralna tjestenina s rajčicom, tikvicama, feta sirom, zeleni čaj
Večera:  pileća prsa pripremljena na grillu, brokula pripremljena na pari, zeleni čaj.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari