Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Život u skladu s prirodnim ciklusima, uravnotežena prehrana, tretiranje zdravstvenih i estetskih problema biljnim preparatima, osluškivanje vlastitog organizma, preventiva prije kurative. Svi ovi principi, sve popularniji i potrebniji čovjeku modernog društva, objedinjeni su u AYURVEDI - najstarijoj, drevnoj znanosti o životu.

Ayurveda je dio Veda , koje su najstariji poznati zapisi ljudske civilizacije. Zato se za Ayurvedu smatra da je nastajala između 4000 i 6000 godina prije nove ere. Danas Ayurveda predstavlja prirodni sustav medicine koji se u Indiji primjenjuje već 5000 godina, a WHO (World Health Organisation) ju je i službeno priznala 1977. godine.

Osnovni principi Ayurvede su:

 • svijest je primarna, materija sekundarna
 • ljudsko tijelo treba biti u ravnoteži sa prirodom - u stanju da se može prilagođavati promjenama i utjecajima okoliša
 • fiziologija, duh i emocije su povezane - zato i imaju izravan međusobni utjecaj

Iako je ayurvedska znanost opsežna jer obuhvaća znanje o životu općenito - uključuje tijelo, um, čula i dušu, prehrana ipak zauzima primarno mjesto u održavanju ravnoteže u organizmu. No prije same prehrane, potrebno je ukratko razjasniti neke osnovne pojmove koje koristi Ayurveda.

Sve na Zemlji, pa tako i čovjek, sazdano je od pet elemenata: prostor, zrak, vatra, voda i zemlja.

Ovih pet elemenata stapaju se u raznim omjerima i tako tvore tri osnovne biološke energije tj. doshe koje se nazivaju vata, pitta i kapha .

Vata predstavlja prevladavanje elemenata prostora i zraka, pitta vatre i vode, a kapha vode i zemlje.

Doshe određuju konstituciju tijela, tijek rasta i razvoja organizma kao i sklonost određenom poremećaju/bolesti. Kada su ove tri doshe u organizmu u ravnoteži, organizam je u normalnom stanju - stanju psihičkog i fizičkog zdravlja.

Osnovne karakteristike dosha :

 • Vatavlada kretanjem (otkucaji srca, disanje, pokreti mišića, kretanje crijeva...); grubo suho, kretljivo, lagano, hladno, suptilno; kada je izvan ravnoteže javljaju se tjeskoba, strah, anksioznost...
 • Pitta„ono što probavlja“; kontrolira metabolizam; vruće, kiselo, oštro, intenzivno, masno; inteligencija, hrabrost; kada je izvan ravnoteže dolazi do ljutnje, zavisti, upala, nesanice...
 • Kapha„ono što povezuje“; vlažnost, povezanost, statičnost, mudrost, strpljenje, suzdržanost; u neravnoteži uzrokuje mlohavost, letargiju, pohlepu...

Hrana je primarna preventivna medicina.

Pravilnom kombinacijom i količinom namirnica te određenim periodom dana kada se jede, može se održati unutarnja ravnoteža elemenata ili ispraviti neravnoteža.

Prehrana i doshe

Prema Ayurvedi, različita hrana, okusi, boje i zvukovi djeluju na doshe na različite načine. Ta sposobnost da se djeluje na doshe je ujedno i osnova djelovanja u ayurvedskoj praksi i terapiji.

Osnovno je pravilo jesti hranu suprotne elementarne prirode od one koju ima pojačana dosha . Primjerice, pojava vjetrova i nadutosti u donjem dijelu abdomena znači da je vata u tom području suviše pojačana. Tada treba izbjegavati laganu, šupljikavu, suhu i hladnu hranu, a uvesti toplu, uljnu, gustu i tešku hranu.

Primarna informacija o hrani sadržana je u njenom okusu - slatko, slano, kiselo, gorko, ljuto i trpko. Okusi koji uravnotežuju vatu su slano, kiselo i slatko, pittu će uravnotežiti gorko, slatko i trpko, a kaphu ljuto, gorko i trpko.

Prehrana i dnevni ciklusi

Svaki dan se odvija kroz 2 ciklusa, od kojih svaki ima po 3 razdoblja:

S promjenom sezona tijekom jedne kalendarske godine, mijenja se i naše tijelo.
Kapha sezona traje od sredine ožujka do sredine lipnja; hladna je i vlažna.
Pitta sezona traje od sredine lipnja do sredine listopada; topla je i jaka.
Vata sezona traje od sredine listopada do sredine ožujka; vjetrovita je i hladna.
Ove tri ayurvedske sezone su približno određene i moraju se prilagoditi lokalnim uvjetima. Jer priroda je ta koja određuje kada dolazi utjecaj Kaphe, Pitte odnosno Vate .


Bez obzira na doba godine, određena dosha će prevladati pri određenih vremenskim prilikama:

 • Kapha će rasti za vlažnog, hladnog i oblačnog vremenena – prednost dati laganijoj, suhoj hrani, sa više ljutog, gorkog i trpkog
 • Pitta prevladava pri visokim temperaturama – jesti hladnija jela, slatko gorko i trpko
 • Vata postaje dominantna za vjetrovitog i promjenjivog vremena – uzimati topla jela i napitke, dobro prokuhanu i lako probavljivu hranu

Opća pravila ayurvedske prehrane

 • jesti svježu hranu, koja uspjeva u određeno doba godine, u kraju gdje živite
 • godišnje doba kada treba biti najoprezniji je ono koje odgovara Vašem tjelesnom tipu i poremećaju koji trenutno imate
 • koristite začine, posebno kurkumu, kardamom, korijander, đumbir, cimet, crni papar
 • žitarice i mahunarke jesti dobro prokuhane
 • špinat, kelj, brokulu, cvjetaču, prokulice i kupus ne jesti sirove
 • mlijeko je teže probavljiva namirnica – preporuča se prokuhati ga uz dodatak kardamoma i cimeta
 • uz konzumiranje raznih žitarica i mahunarki, meso nije nužno za rast i razvoj ljudskog organizma
 • povrće sa puno vode (krastavci, salata) jede se samo ljeti i to za ručak
 • voće jesti sirovo, ali samo kao međuobrok, nikako ne ujutro (ujutro može samo kompot od npr. jabuka)
 • koristiti ghee (pročišćeni maslac), za kuhanje i za začinjavanje hrane
 • uzimati biljne čajeve i voćne sokove, a izbjegavati kavu i gazirane napitke

Na kraju ovog sažetog pregleda ayurvedskog načina prehrane važno je napomenuti – kada jedete, posvetite se svim osjetilima tom „obredu“ - uživajte u boji, okusu, mirisu i teksturi hrane, nagradite svoja čula raznolikošću i organizam će Vam vratiti zdravljem i zadovoljstvom.

Dipl.ing. Nina Ivičić, nutricionist 

 

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari