Vitaminoteka

Datum objave: 17. 05. 2018.

Donosimo pregled dijeta za ljubitelje mesa koji žele smršavjeti. 

Česta konzumacija mesa, osobito crvenog i proicesiranog mesa povezuje se s povećanim rizikom od bolesti srca i krvnih žila, karcinoma (osobito karcinoma debelog crijeva) i dijabetesa. Ipak, meso nudi i svoje zdrastvene pogodnosti.

Meso je odličan izvor proteina, koji su visokoiskoristivi i sadrže značajan udio esencijalnih aminokiselina (onih koje ne možemo stvoriti u tijelu nego ih moramo unositi hranom).  Od ukupnog sastava masti, približno polovica otpada na zasićene, koje su optužene za štetan učinak na zdravlje srca i krvnih žila.

S druge strane, meso predstavlja dobar izvor kolina iz kojeg nastaju mnoge važne komponente poput neurotransmitera i membranskih fosfolipida. Iako se kolin prirodno proizvodi u tijelu, bitno ga je unositi i hranom.

Također,  meso je važan izvor vitamina B skupine, željeza i cinka u našoj prehrani.

Meso sadrži i određene biološki aktivne komponente koje ispoljavaju blagotvoran učinak. Jedna od tih komponenti je taurin. Iako je taurin aminokiselina koja se može proizvesti u organizmu, postoje naznake da ona postaje esencijalna u razdobljima laktacije, narušenog imuniteta, a pokazalo se i kako štiti od oksidativnog stresa. L-karnitin ima ulogu transporta dugolančanih masnih kiselina u stanicu za proizvodnju energije tijekom vježbanja, a meso je njegov dobar izvor. Iako nije esencijalni nutrijent, potrebe za l-karnitinom su više tijekom trudnoće i tijekom napornog vježbanja. Crveno meso sadrži i konjugiranu masnu kiselinu (CLA) za koju je ustanovljeno da posjeduje antioksidativna i imunomodulatorna svojstva te da je moguće da pomaže i pri mršavljenju. Crveno meso dobar je izvor i kreatina te niza specifičnih endogenih antioksidansa poput koenzima Q10.

Ukoliko ste mesoljupac, a želite smršavjeti pogledajte naš prijedlog dijeta s visokim unosom mesa:

Dukan dijeta

Metabolička dijeta

Fast dijeta

Atkinsonova dijeta

Pošalji prijatelju na email

Komentari