Sandra Krstev Barać

Datum objave: 19. 04. 2018.

Brojni zaposleni ljudi nemaju vremena i ideja za pravilnu prehranu tijekom napornog radnog dana. Posebice se to odnosi na uspješne mlade ljude pred kojima su svakodnevni zahtjevni poslovni izazovi i zbog toga često ne uspijevaju redovito jesti. 

Brojna su se znanstvena istraživanja bavila problematikom prehrane na radnom mjestu. Pokazano je da pravilna prehrana povećava produktivnost zaposlenika, a oni pretili dvostruko češće izostaju s posla od onih u dobroj tjelesnoj formi. 

Ne znate kako bi se općenito hranili na poslu isprobajte neke od naših trikova za pravilnu prehranu na poslu. 

No ukoliko imate višak kilograma,  a raspored vam je pretrpan obavezana, zadatak mršavljena može biti dodatno zahtjevan. Stoga vam donosimo 3 jednostavne dijete koje mogu pomoći u regulaciji tjelesne mase i najzaposlenijima.

1. Dijeta za prezaposlene

Imajući na umu hektički život zaposlenih ljudi dr. Melina Jampolis napisala je knjigu „The Busy Person's Guide to Permanent Weight Loss“ u kojoj donosi svoju dijetu za (pre)zaposlene bez žrtvovanja vremena i brojnih obaveza.

Dijeta za prezaposlene se temelji na sedam principa koji redom glase:

  • Povećaj volumen hrane odnosno jedi hranu bogatu vodom i hranjivim tvarima, a siromašnu kalorijama. Konkretno, na jelovniku planiraj puno voća, povrća, juha i niskomasnih mliječnih proizvoda. Hrana bogata vlaknima je također važan dio dijete stoga uvrsti cjelovite žitarice i mahunarke u prehranu. Slijedeći ovaj princip nije potrebno smanjivati porcije čime se izbjegava gladovanje.
  • Ograniči unos tekućih kalorija jer je vrlo lako pretjerati s unosom zaslađenih gaziranih napitaka, sokova, sportskih napitaka i alkoholnih pića i nesvjesno unijeti previše energije koja se zatim skladišti u masno tkivo.
  • Budi uvijek „spremna“ na poslu bez obzira na količnu stresa. Konkretno na radnom mjestu se okruži svježim i suhim voćem, orašastim plodovima i niskomasnim jogurtima kako bi u trenucima kada ti „padne šećer“ posegnula za niskokaloričnim opcijama. Također, autorica dijete preporuča da jedeš iz manjih posuda i piješ iz manjih čaša kako bi lakše kontrolirala porcije.
  • Ne vježbaj samo u teretani jer je jasno da je zaposlenima teško postići preporučenih pola sata intenzivne tjelovježbe svakodnevno. Za veću tjelesnu aktivnost koristi stepenice umjesto lifta, hodaj ili idi bicikom na posao, u uredu hodaj dok telefoniraš, umjesto u kino otiđi na kuglanje, operi auto sama umjesto u autopraonici i sl. 
  • Ne razmišljaj na način „sve ili ništa“ budući da nitko nije savršen i povremeno uživanje u omiljenoj hrani neće uništiti postinute rezultate.
  • Planiraj unaprijed osobito obroke na poslu. Salate od tjestenine ili raznih žitarica s povrćem, sirom, mahunarkama ili piletinom s grilla je vrlo lako napraviti, oduzimaju tek malo vremena i štede tvoj budžet. Također, prouči unaprijed jelovnik restorana gdje ideš na poslovni ručak ili večeru kako bi bila spremna odabrati optimalni obrok. 
  • Uvijek imaj plan B, ako zbog poslovnih obaveza ne stigneš na planiranu tjelovježbu ili ponijeti ručak sa sobom.  U torbi uvijek imaj proteinske pločice ili suho voće kako bi utažila glad između obaveza, a tjelovježbu nadoknadi šetnjom ili drugom aktivnošću koja ne oduzima tvoje dragocjeno vrijeme.

2. Fast dijeta

Fast dijeta opisana je u knjizi Fast Diet autora dr. Michaela Mosleya i Mimi Spencer te se temelji na povremenom postu.  Dijeta se često naziva i 5:2 dijetom jer je njen princip vrlo jednostavan: 5 dana u tjednu se jede normalno dok se 2 dana u tjednu kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog unosa. Konkretno to za žene podrazumijeva unos od  otprilike 500 kcal, a za muškarce 600 kcal dnevno. Bitno je da dani posta nisu uzastopni, a samo „trošenje“ dozvoljenih kalorija je prepušten tebi na volju.

Tijekom cijele dijete potiče se unos hrane bogate proteinima i vlaknima jer će pružiti dulji osjećaj sitosti. Na jelovniku bi se trebala naći riba, meso, mahunarke i povrće.  Također, u danima kada se „posti“ valja izbjegavati rafinirane žitarice, osobito tjesteninu, rižu, ali i krumpir. 

Ukoliko želiš brže gubiti kilograme možeš probati svaki drugi dan smanjiti kalorijski unos.  Tada to postaje dijeta 4:3 – pravila su i dalje ista samo se 4 dana u tjednu jede normalno, a 3 se unosi 500 odnosno 600 kcal. Jednom kada se postigne željena tjelesna masa prelazi se na model 6:1  - 6 dana normalnog jedenja i 1 dan smanjenog kalorijskog unosa kako se izgubljeni kilogrami ne bi povratili.

3. „Alternate Day“ dijeta

Alternate Day dijeta  ili Dijeta „izmjeničnih dana“ je plan mršavljenja čija je osnovna premisa drastična restrikcija kalorija svaki drugi dan. 

U osnovi, dijeta je vrlo jednostavna. Svaki dan je ili tzv. „Up“ (gore) dan ili „Down“(dolje) dan. Up i Down dani se naizmjenično izmjenjuju. Na Up dane smiješ jesti što god želiš, ali nikako do mjere prejedanja, već onoliko koliko ti je potrebno da osjetiš sitost i zadovoljstvo. S druge strane, sljedeći dan kada je na redu Down faza unos hrane treba što više limitirati. 

Prvih 2 tjedna je inicijalna faza dijete kada u Down danima ne smiješ jesti više od 20% svog ukupnog unosa kalorija. Konkretno, to znači unos od 300 do 500 kalorija.  Riječima autora, najpraktičniji način da se to izvede su zamjenski obroci koji su uravnoteženi, a znatno olakšavaju brojanje kalorija.

Nakon 2 tjedna, slijedi dugoročna faza dijete gdje u Down danima smiješ jesti „pravu“ hranu poput  voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnog mesa i niskomasnih mliječnih proizvoda i to  do 35% standardnog kalorijskog unosa (cca 700 kcal).

Nakon postignute željene tjelesne mase autor predlaže unos od maksimalno 60% standardnog kalorijskog iznosa (cca 1200 kcal) u Down danima kako bi se postignuta linija održala.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, dijeta,

Komentari