Mirja Zupčić

Datum objave: 29. 12. 2023.

Kada su sirovi deserti u pitanju valja odbaciti sve predrasude. Ove specijalne slastice, mogu biti jednako dekadentne kao i klasični deserti, a pri tome nam osigurati hranjivost na koju ne računamo kada jedemo uobičajene kolače.

Naime, dok je baza klasičnih kolača šećer, brašno, maslac, jaja, sirove slastice temelje se na neprocesiranim namirnicama poput orašastih plodova, sjemenki i sušenog voća koje se uz par trikova mogu transformirati u biskvite, kreme, šlag i preljeve. Većina sirovih slastica ne sadrži gluten i namirnice životinjskog porijekla i ne zahtijevaju pečenje ili kuhanje što se na prvi pogled nikad ne bi moglo zaključiti.

Osnove sirovih slastica - kvalitetan blender

Najbolju kremu sirovim desertima daje indijski oraščić. Neutralan okusom, a kada se namoči na par sati pa dobro izmiksa postane savršeno gladak i zamjenjuje sir u cheesecakeu ili slatko vrhnje u kremastim kolačima.

Pravimo li "cheesecake" bez sira, miksamo 3 šalice indijskih oraščića prethodno namočenih na 1 do 2 sata uz dodatak 1/3 šalice sirupa od agave, 6 datulja, pola šalice limunovog soka, 1/4 šalice vode i 1 šalice kokosovog ulja. Krema za sirovi "cheesecake" može biti i čokoladna dodamo li 3/4 šalice čokolade u prahu i malo ekstrakta višnje.

Biskvit se obično pravi od badema ili oraha uz dodatak aroma i obično neke komponente koja će smjesi dati ljepljivost i učiniti ju podatnom za oblikovanje bilo da se utiskuje u kalup za izradu torte ili da se oblikuju praline. Ponekad recept nalaže dehidriranje biskvita u dehidratoru, a ponekad je dovoljno ostaviti biskvit u hladnjaku ili zamrzivaču da se stisne. Sastojci se miksaju u blenderu uz povremeno odljepljivanje smjese sa stijenki blendera i ručno miješanje. Blender mora biti kvalitetan i imati jaki nož, a najčešće se upotrebljava "s" oštrica.

U slučaju čokoladnog sirovog "cheesecakea", miksamo malo manje od dvije šalice badema s pola šalice kakao zrna, prstohvata soli, ekstrakta višnje, 1 žlice kakao praha i 3/4 šalice grožđica koje se dodaju na kraju miksanja i daju potrebnu vlažnost.

Sastojci se utisnu u okrugli limeni kalup od 20 cm, a gotovu tortu moramo staviti u hladnjak na par sati ili zamrzivač. Uz ovaj "cheesecake" savršeno ide i preljev od višanja koji napravimo miksanjem odmrznutih višanja, 1/4 šalice agavina sirupa, malo cimeta i limunova soka.

Deserti iz zamrzivača

Većina se sirovih slastica može čuvati u zamrzivaču i tako se produlji njihova trajnost, no ponekad je čuvanje u zamrzivaču nužno zbog kokosovog ulja i drugih sastojaka koji se na sobnoj temperaturi lako dezintegriraju. Za čuvanje su najpogodniji manji komadi poput muffina, pralina ili pločica, no s obzirom na atraktivan izgled, ali i okus ovih zdravih slastica, pitanje je koliko će vam komada ostati za čuvanje.   

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: desert, kolači, veganski, vegetarijanski,

Komentari